2020. gada 18. decembris, 05:22

Pazemojošs personības kults Tadžikistānā: valdības ministri spiesti klanīties prezidenta Rahmona priekšā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tadžikistānā, vienā no bijušām PSRS Vidusāzijas republikām, spēkā pieņemas tās prezidenta Emomali Rahmona personības kults. Tur tikko apstiprinātās jaunās valdības ministri vairs zvērestu, kā tas bija iepriekš, nedeva tautai, bet gan par nācijas līderi dēvētajam prezidentam Emomali Rahmonam, viņa priekšā dziļi paklanoties. Politikas vērotāji teic, ka Tadžikistānā prezidenta kults pieņem aizvien lielākus un jaudīgākus apgriezienus, un nu jau sāk līdzināties Turkmenistānā un Ziemeļkorejā iedibinātajiem režīmiem.

Radiostaciju “Brīvā Eiropa” un “Amerikas Balss” dibinātais telekanāls “Current Times” savā Āzijas ziņu izlaidumā vēsta: “Tadžikistānas jaunās valdības ministri nodeva zvērestu prezidenta Rahmona rezidencē valsts galvaspilsētā Dušanbē – Nāciju pilī. Valstī šāda procedūra notika pirmo reizi. Ministri uzticības rakstu prezidentam pasniedza personiski, nevis kā līdz šim, zvērot uzticību tautai. Vērotāji uzsvēra ceremonijas neparastumu – ministri, nododot dokumentu, prezidenta priekšā dziļi paklanījās. Tas atgādināja kaimiņvalstī Turkmenistānā ieviesto procedūru prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova priekšā”.

Kā zināms, Turkmenistānā, kur valda “visu turkmēņu tēvs” Berdimuhamedovs, valda dzelžains personības kults un pārspīlēta prezidenta personības cildināšana un viņa pielūgsme. Tagad, pēc visa spriežot, līdzīga kārtība tiek ieviesta arī Tadžikistānā.

Tur 68 gadus vecais Emomali Rahmons prezidenta amatā jau ir kopš 1994. gadā, nemitīgi ar pārsteidzošu balsu vairākumu topot pārvālēts prezidenta amatā. Pēdējo, piekto, reizi prezidenta amatā viņš ar vairāk nekā 90% balsu tika pārvēlēts šī gada rudenī. Uzvara vēlēšanās viņam dod tiesības valsts galvas amatu ieņemt vēl uz septiņiem gadiem. Jāpiebilst, ka pirms pieciem gadiem viņam tika piešķirts mūža tituls  “Пешвóи миллат” jeb Nācijas līderis, kā arī notikušajā referendumā tika atcelti ierobežojumi, cik ilgi viens cilvēks drīkst atrasties prezidenta postenī.

foto: Tadžikistānas prezidenta preses dienests
Tadžikistānas prezidentam Emomali Rahmonam jau piecus gadus piešķirts godpilnais mūža tituls – Nācijas līderis.

Savu politisko karjeru Rahmons sāka pa komunistiskās partijas līniju. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados bijis kolhoza priekšsēdētājs, bet 1990. gadā ievēlēts Tadžikijas PSR Augstākajā padomē, bet pēc PSRS sabrukuma un valsts neatkarības iegūšanas ievēlēts par Tadžikistānas prezidentu. Tagad agrākais komunists esot kļuvis par pārliecinātu musulmani un ievieš savā pārvaldītajā valstī austrumu diktatūrām tradicionālas “vērtības”.

Savas prezidentūras laikā Rahmons izdevis ne vienu vien neparastu rīkojumu, kā, piemēram, atcēlis pēdējā zvana jeb mācību gada noslēguma ceremoniju skolās, aizliedzis vērienīgas kāzu un bēru ceremonijas un tā tālāk, jo lieka greznība un svinības nelabvēlīgi ietekmē gan ģimenes, gan valsts budžetu.

foto: Ieva Čīka/LETA
2009. gadā Emomali Rahmons (vidū) bija ieradies vizītē Rīgā un, neskatoties uz to, ka ir musulmanis, apmeklēja Doma baznīcu. Viņam līdzās: toreizējais Rīgas mērs Jānis Birks (no kreisās) un Doma draudzes mācītājs Elijs Godiņš.

Tikmēr Tadžikistāna pārdzīvo lielas ekonomiskās problēmas. Apmēram divi miljoni no deviņiem miljoniem valsts iedzīvotāju bija devušies peļņā uz ārzemēm, galvenokārt Krieviju. Nu Covid-19 krīzes dēļ šīs peļņas iespējas sarukušas.

foto: Tadžikistānas prezidenta preses dienests
Tadžikistānas ministri pēc vienota scenārija godbijībā noliec galvu nācijas līdera priekšā.