foto: unsplash.com
"Mums vajag palīdzību!" - Stokholmā mediķi raksta atlūgumus, intensīvās terapijas nodaļas pilnas
Foto ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2020. gada 14. decembris, 19:03

"Mums vajag palīdzību!" - Stokholmā mediķi raksta atlūgumus, intensīvās terapijas nodaļas pilnas

Jauns.lv

Ņemot vērā, ka intensīvās terapijas nodaļas Stokholmā ir uz pārslodzes robežas, kā arī daudzi veselības aprūpes darbinieki, kas strādā ar Covid-19 slimniekiem, iesnieguši atlūgumus, varas iestādes lūgušas veselības aprūpes personālu no Zviedrijas bruņotajiem spēkiem, ziņo "Reuters".

"Mums ir nepieciešama palīdzība," preses konferencē norādījis Stokholmas reģiona veselības aprūpes direktors Bjorns Ēriksons.

Stokholma un tās apkārtējais reģions ir visvairāk Covid-19 infekcijas skartais rajons ar 2836 nāves gadījumiem. Infekcijas līmenis atkal palielinājies pēc vasaras un rudens klusuma, intensīvās terapijas nodaļas tagad ir pilnas.

Ēriksons norādījis, ka visas intensīvās terapijas gultas ir aizņemtas, un lūdzis cilvēkus ievērot valdības pamatnostādnes, lai mazinātu spiedienu uz veselības aprūpes sistēmu. 

"Pietiek. Tas nav tā vērts, lai pēc darba būtu kopīgi dzērieni, grūstīšanās, pērkot Ziemassvētku dāvanas. Sekas ir šausmīgas," paudis Ēriksons.

Palīdzību piedāvā Somija un Norvēģija

Lai arī Zviedrija oficiāli nav lūgusi ārēju palīdzību, tomēr Somija un Norvēģija ir piedāvājušas medicīnisko palīdzību Zviedrijai.

"Mēs neesam saņēmuši oficiālu lūgumu pēc palīdzības, taču esam gatavi palīdzēt Zviedrijai," laikrakstam "Svenska Dagbladet" norādījusi Somijas Sociālo lietu un veselības ministrijas sekretāre Kirsi Varhila.

Arī viņas kolēģe Norvēģijā Marija Jahrmaņa Bjerke valsts raidorganizācijai "NRK" paudusi, ka Ziemeļvalstīm ir sadarbības līgums, kas ļauj dalīt medicīnisko palīdzību. "Ja Zviedrijas iestādes vērstos pie mums, lūdzot palīdzību, mums būtu pozitīva atbilde pret to," viņa norādījusi.

Norvēģija un Somija ir piedzīvojušas daudz maigāku Covid-19 uzliesmojumu nekā Zviedrija. Pēdējā mēneša laikā Zviedrija ziņojusi par 1400 ar Covid-19 saistītiem nāves gadījumiem, kamēr Norvēģijā tie bijuši apmēram 100, bet Somijā - 80.  

Pasaulē ir pauze, bet zviedri bauda dzīvi. Ainiņas Stokholmā marta beigās (2020. gads)

gallery icon
17

Zviedrija atšķirībā no pārējās Eiropas ir izmantojusi nedaudz atšķirīgu pieeju, lai savaldītu pandēmiju. Valdība ir ieviesusi salīdzinoši vieglus ierobežojumus un aicinājusi iedzīvotājus rīkoties atbildīgi.

Zviedrijā palielinās mediķu atlūgumu skaits

Lielas bažas raisa mediķu trūkums, jo, neizturot spriedzi, daudzi uzrakstījuši atlūgumus. Šobrīd veselības aprūpē Zviedrijā ir krietni mazāk mediķu nekā pavasarī, lai arī saslimstība turpina augt, ziņo "Bloomberg". 

Kopš pandēmijas sākuma Stokholmas reģionā no darba aizgājuši aptuveni 3600 veselības aprūpes darbinieki. 

Viena no medmāsām Sāra Nordina, kura rudenī uzrakstījusi atlūgumu, teic, ka "aiziešana bijis vienīgais veids, kā atpūsties". Viņa pauž: "Mēs redzam augstu saslimstības līmeni, jūtam izsīkumu un redzam kolēģus, kuri inficējas". Tāpat viņa norādījusi, ka atalgojums par tādu darbu esot bijis pārāk zems. 

Zviedrijas Veselības asociācijas priekšsēdētāja Sineva Ribeiro norādījusi, ka situācija ir "briesmīga". 

Speciālistu trūcis esot vēl pirms pandēmijas, bet tagad situācija esot tikai pasliktinājusies. 

Intensīvās terapijas kapacitāte Stokholmā esot sasniegusi 99%. Lielākās bažas ir par medicīnas personāla trūkumu, kas varētu parūpēties par slimajiem pacientiem. 

Ribeiro teic, ka jau pavasarī asociācija brīdinājusi par situāciju mediķu skaita ziņā. 

Arī Stokholmas pašvaldības vadītāja Irēna Svenoniusa atzinusi, ka "situācija ir ārkārtīgi saspringta". Piektdien intervijā "Dagens Nyheter" viņa norādīja, ka veselības aprūpes darbinieki ir pārmērīgi noslogoti un ka ir jāpievieno personāls. "Viņiem ir nogurums, to nevar ignorēt. Tāpēc ir svarīgi piesaistīt vairāk cilvēku," pauda Svenoniusa, vienlaikus atzīstot, ka nav skaidrs, kur gūt šo papildu jaudu.

Stokholma ir lūgusi papildu veselības aprūpes personālu no Zviedrijas bruņotajiem spēkiem, taču nav skaidrs, vai militārajiem spēkiem ir resursi, lai palīdzētu. Tāpat tiek ziņots, ka vairāk nekā 100 Bērnu slimnīcas darbinieki ir pārcelti uz intensīvās terapijas nodaļām, kas nozīmē, ka bērni, kuriem bija jāveic ārkārtas operācija, tagad būs spiesti gaidīt.

Uzzinot, ka Somija un Norvēģija būtu gatavas palīdzēt, Zviedrija norādījusi, ka pirms šāda soļa speršanas vispirms apdomās citus iespējamos variantus, tostarp mēģinās izmantot intensīvās terapijas nodaļas valsts daļās, kur tās ir mazāk noslogotas. 

Zviedrijā kopā ar jauno koronavīrusu inficējušies vairāk nekā 320 000, no tiem vairāk nekā 7500 miruši. Šobrīd ir vairāk nekā 290 000 aktīvo gadījumu.