Pasaulē
2020. gada 10. decembris, 23:18

ASV paplašina Kadirovam noteiktās sankcijas

Jauns.lv / LETA

ASV ceturtdien, atzīmējot Starptautisko cilvēktiesību dienu, paplašināja Čečenijas līderim Ramzanam Kadirovam noteiktās sankcijas, kā arī pievienoja melnajam sarakstam vairākus haitiešus, jemeniešus un citu valstu pilsoņus.

Kadirovam un viņa ģimenes locekļiem sankcijas tika noteiktas jau 2017.gada decembrī un 2020.gada jūlijā, bet ASV Finanšu ministrija tagad sankcijas paplašinājusi, šādi aktivizējot centienus sodīt čečenu līderi par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Nosakot jaunas sankcijas atbilstoši ASV Globālajam Magņitska sankciju likumam, Finanšu ministrija norādīja, ka čečenu līderis vada Kadiroviešu organizāciju, kas tiek apsūdzēta nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos.

Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs aizsargtērpā aprauga Covid-19 pacientus

gallery icon
11

"Kadirovs un spēki, ko viņš komandē un kas ir pazīstami ar Kadiroviešu vārdu, ir iejaukti Borisa Ņemcova - politiķa, kas atradās opozīcijā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam - slepkavībā un citos nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos," norādīja ministrija.

Ministrija paplašinājusi sankcijas, ar kurām iesaldēti aktīvi ASV jurisdikcijā un tiek īstenoti centieni izslēgt sankciju mērķi no globālās finanšu un tirdzniecības sistēmas, nosakot tās sešiem Krievijas uzņēmumiem un pieciem indivīdiem, kas ir daļa no Kadirova tīkla.

Čečenijas līdera Ramzana Kadirova atbalsta mītiņš Groznijā

gallery icon
9

ASV melnajā sarakstā tiek iekļautas arī Jemenas šiītu nemiernieku kustības piecas drošības amatpersonas, arī Sanas Kriminālizmeklēšanas departamenta direktors Sultans Zabins.

Sankcijas noteiktas arī trim haitiešiem - bandas līderim un divām valdības amatpersonām - , kas tiek apsūdzēti par 2018.gada novembra uzbrukumu Lasalinā, kur tika nogalināts 71 cilvēks.

"Atzīmējot Starptautisko cilvēktiesību dienu, Savienotās Valstis visā pasaulē ir kopā ar nevainīgiem mierīgajiem iedzīvotājiem, kas kļuvuši par vardarbības un apspiešanas upuriem," paziņojumā norādīja ASV finanšu ministra vietnieks Džastins Muziničs.