foto: REUTERS/SCANPIX
Austrālijas karavīru nežēlīgie rituāli: dienestu sākušos "kristīja" ar afgāņu asinīm
Patlaban Afganistānā palicis ap 400 Austrālijas karavīru.
Pasaulē
2020. gada 5. decembris, 05:50

Austrālijas karavīru nežēlīgie rituāli: dienestu sākušos "kristīja" ar afgāņu asinīm

Kas Jauns Avīze

Austrālijas armijas izmeklēšanā atklājies, ka 19 elitārās specvienības SAS militāristi Afganistānā bez jebkāda pamatojuma no 2009. līdz 2013. gadam nogalinājuši 39 cilvēkus. Ir aizdomas, ka slepkavības pastrādātas, lai jaunos karavīrus “kristītu ar asinīm”.

Četros gados justīcijas ģenerālmajora Pola Breretona vadībā aptaujāts vairāk nekā 400 liecinieku. Kā tiešie izpildītāji vai līdzdalībnieki bijuši 25 esošie un kādreizējie Aviācijas desanta dienesta speciālā pulka militāristi, pret 19 no viņiem jāsākas policijas izmeklēšanai. Vēl desmit karavīri, kuri nav starp šiem 19, informēti par atlaišanu.

Gan zemnieki, gan gūstekņi

Atklājušās detaļas par šīs vienības praktizēto miera misiju. Tikko dienestu sākušajiem pavēlēts nogalināt savu pirmo afgāni – to dēvē par blooding, “kristīšanu ar asinīm”. Pēc slepkavības uz līķiem atstāti ieroči un citi priekšmeti, lai upuriem pierakstītu uzbrukumu. Viņu vidū bijuši gan karagūstekņi, gan zemnieki un citi civiliedzīvotāji. Divos gadījumos bijusi nežēlīga izturēšanās pret gūstekņiem.

Izmeklēšanā nav atklāta vecāko virsnieku vaina, noziegumi pastrādāti un noklusēti ne tālāk par patruļas komandiera līmeni. Austrālijas Aizsardzības spēku komandieris Anguss Kempbels atvainojies afgāņu tautai un atzinis, ka šīm epizodēm nav saistības ar kaujas karstumā notikušo, tās nevar attaisnot arī ar kļūdu (kad, piemēram, zemnieka kapli apjukumā noturētu par ieroci).

Premjers atvainojas

Ziņojuma autori norāda, ka noziegumos jūtams elitārajās vienībās vecāko ieroču biedru kultivētais “kara gars”, kas izpaužas kā pārākuma un nesodāmības apziņa.

“Vadu komandieri piespieda vai uzkūdīja jaunos karavīrus nogalināt gūstekņus “pirmajām asinīm”. Tādu rīcību uzskatīja kā daļu no jauniņo audzināšanas un iesvētīšanas,” intervijā BBC satraukumu pauž neatkarīgā eksperte Samanta Krompvojeca, kas veica savu izmeklēšanu un pirmā pievērsa tam uzmanību.

Austrālijas premjers Skots Morisons piezvanījis Afganistānas prezidentam Ašrafam Gani, lai paustu dziļu nožēlu un apliecinātu, ka vainīgie saņems sodu. Afganistānas Ārlietu ministrija izklāstītos faktus nosaukusi par “nepiedodamiem”, vienlaikus norādot, ka minētais ziņojums ir “svarīgs solis uz taisnīguma uzvaru”.

Līdz tiesai jāgaida vēl ilgi

Tālāk gaidāma speciāla prokurora iecelšana, tomēr policijas izmeklēšana varētu vēl ilgt gadiem. Vienu no SAS bataljoniem izformēs, un bruņotos spēkus uzraudzīs neatkarīga institūcija.

Austrālijas militāristi Afganistānā atrodas kopš 2002. gada ASV vadītās koalīcijas sastāvā, pašlaik tur palicis aptuveni 400 austrāliešu. Viņu sākotnējais uzdevums bija vietējo armijnieku apmācība, bet ar laiku sākās arī kaujas uzdevumi.

Šogad ANO Starptautiskā krimināltiesa sāka izmeklēt visu Afganistānas kara dalībnieku, gan talibu, gan valdības un ārvalstu karavīru, pastrādātos noziegumus kopš 2003. gada maija.