foto: REUTERS/SCANPIX
ASV tehnoloģiju gigants paziņo, ka hakeri uzbrūk Covid-19 vakcīnu piegāžu ķēdēm
Hakeri cenšas nozagt vakcīnu ražotāju noslēpumus vai izjaukt piegāžu ķēdes.
Pasaulē
2020. gada 4. decembris, 07:49

ASV tehnoloģiju gigants paziņo, ka hakeri uzbrūk Covid-19 vakcīnu piegāžu ķēdēm

Jauns.lv / LETA

Covid-19 vakcīnu ražotāji kļuvuši par hakeru uzbrukumu mērķi, kas cenšas nozagt viņu noslēpumus vai izjaukt piegāžu ķēdes, brīdina ASV tehnoloģiju gigants IBM.

Kompānija brīdināja, ka atklājusi virkni kiberuzbrukumu, kuri, iespējams, veikti ar valsts struktūru ziņu, pret kompānijām, kas iesaistītas centienos piegādāt vakcīnas, kuras ir jātur lielā aukstumā.

IBM pavēstīja, ka viens no uzbrukumu mērķiem ir Eiropas Komisijas Nodokļu politikas un muitas savienības ģenerāldirektorāts, kā arī piegāžu ķēdēs iesaistītās Eiropas un Āzijas kompānijas.

Kompāniju "Pfizer" un "BioNTech" vakcīna, kuru izdalīšanai trešdien zaļo gaismu deva Lielbritānija, ir jāglabā mīnus 70 grādos pēc Celsija, lai tā būtu efektīva.

Tas nozīmē, ka to piegādē iesaistītas specializētas loģistikas kompānijas, tādas Ķīnas kompānija "Haier Biomedical", kas bija viens no hakeru mērķiem.

Kā norādīja IBM, nav skaidrs, vai kiberuzbrukumi bijuši veiksmīgi, un tā nav spējusi identificēt, kas stāv aiz uzbrukumiem, taču operāciju precizitāte liek domāt par valsts iesaisti.