foto: Ekrānuzņēmums
Francijā 4 policistiem izvirza apsūdzības par melnādaina vīrieša piekaušanu
Mišela Zeklēra vardarbīgā aizturēšana kļuvusi par kārtējo ieganstu tiem, kas rīko protestus pret policijas šķietamo brutalitāti.
Pasaulē
2020. gada 30. novembris, 15:41

Francijā 4 policistiem izvirza apsūdzības par melnādaina vīrieša piekaušanu

Jauns.lv / LETA

Pirmdien izvirzītas apsūdzības četriem Francijas policistiem, kas tiek vainoti kāda melnādaina mūzikas producenta piekaušanā.

Mišela Zeklēra vardarbīgā aizturēšana, kuru fiksējušas drošības kameras, kļuvusi par kārtējo ieganstu tiem, kas rīko protestus pret policijas šķietamo brutalitāti un "institucionalizēto rasismu", kā arī vairojusi pretestību prezidenta Emanuela Makrona administrācijas iecerētajam jaunajam drošības likumam.

Iekšlietu ministram Žeraldam Darmanēnam pirmdienas vakarā būs jāatbild uz parlamenta tieslietu komisijas jautājumiem par jauno drošības likumu, kas paredz ierobežot preses tiesības publicēt dienesta pienākumus pildošo policistu attēlus.

foto: Ekrānuzņēmums
Mišela Zeklēra vardarbīgā aizturēšana kļuvusi par kārtējo ieganstu tiem, kas rīko protestus pret policijas šķietamo brutalitāti.

Protesti pret jauno likumu, kuros nedēļas nogalē iesaistījās desmitiem tūkstošiem cilvēku, sestdien Parīzē kārtējo reizi izvērtās vardarbībā, kurā vairāki desmiti cilvēku tika ievainoti.

Cietušo vidū ir arī sīriešu fotogrāfs, kurš strādā aģentūras AFP labā.

Parīzes izmeklēšanas tiesnesis pirmdienas rītā četriem policistiem izvirzīja apsūdzības par apzinātu vardarbību, ko pieļāvusi ar publisku varu apveltīta persona.

Trim no policistiem izvirzītas apsūdzības arī par protokolu safabricēšanu, aprakstot notikušo.

Divi no apsūdzētajiem paturēti apcietinājumā, bet divi atbrīvoti pret galvojumu.

Sestdien Parīzes prokurors pieprasīja trīs no policistiem apsūdzēt arī par rasistiski motivētu vardarbību.

Prokurors paziņojis, ka policisti atzinuši nepamatotu spēka pielietošanu, taču apgalvojuši ka rīkojušies "baiļu" un "panikas" iespaidā un ka viņu rīcībai nav bijuši rasistiski motīvi.

Visu četru policistu dienesta gaita līdz šim bijusi nevainojama, atzinis prokurors.

Zeklērs ticis aizturēts, jo nav nēsājis sejas aizsargmasku, kas Parīzē ir obligāta. Turklāt no viņa nākusi stipra marihuānas smaka. Taču pie viņa esot atrasts tikai neliels daudzums narkotiku, pavēstījis prokurors.

Komentētāji norāda, ka videoieraksti, kuros redzama Zeklēra piekaušana, netiktu publiskoti, ja pretrunīgi vērtētā jaunā drošības likuma 24.pants būtu jau stājies spēkā.

Šis pants paredz, ka dienesta pienākumus pildošu policistu attēlu publiskošana būs krimināli sodāma, ja tā apdraudēs kārtības sargu fizisko un psiholoģisko drošību.

Parlamenta apakšpalāta likumprojektu novembrī jau apstiprinājusi, bet Senāts to paredzējis skatīt nākamā gada sākumā.

Valdības kritiķi apgalvo, ka likumprojekts kārtējo reizi apliecina Makrona nosliekšanos pa labi, kas esot pretrunā ar viņa centrisko nostāju un solījumiem pirms 2017.gada vēlēšanām.

"Makrons ir notverts lamatās," vēsta kreisi noskaņotā laikraksta "Liberation" ievadraksts. "Pēc policijas pārmērībām un demonstrācijām valdība dod priekšroku situācijas tālākai pasliktināšanai, nevis 24.panta atsaukšanai.""

Makrons piektdien paziņoja, ka kadri, kuros redzama Zeklēra iekaustīšana, esot "apkaunojoši", un pieprasīja valdībai sagatavot priekšlikumus "cīņai ar diskrimināciju".

Tikmēr pieaug spiediens uz valdību, lai panāktu pretrunīgi vērtētā likumprojekta atsaukšanu vai vismaz mīkstināšanu.

Protesti pret jauno drošības likumprojektu sestdien Parīzē pārauga grautiņos, kuru laikā tika dedzinātas automašīnas un policisti apmētāti ar akmeņiem. Uguns tika pielaista arī kādai kafejnīcai. Policija grautiņu dalībnieku izklīdināšanai pielietoja asaru gāzi.

Darmanēns tviterī paziņojis, ka sadursmēs ievainoti 98 policisti, uzsverot, ka tie, kas vainojami vardarbībā, tiks saukti tiesas priekšā.

Cik cietušo ir protestētāju vidū pagaidām nav zināms.

Tēmas