foto: Pexels.com
Gibraltārs pandēmijas laikā kļuvis par kāzu "karsto punktu" - precēties brauc pāri no visas pasaules
Pasaulē
2020. gada 28. novembris, 19:00

Gibraltārs pandēmijas laikā kļuvis par kāzu "karsto punktu" - precēties brauc pāri no visas pasaules

Jauns.lv

Covid-19 pandēmijas laikā dažādu iemeslu dēļ vairākiem pāriem radusies nepieciešamība apprecēties, lai varētu turpināt ģimenes dzīvi kopā. Vairākās valstīs ierobežojumu dēļ iespējas noslēgt laulības saites ir ierobežotas, kā rezultātā viena vieta pasaulē kļuvusi par tādu kā laulību centru, raksta "The Guardian".

"Ātrākais veids, kā tagad apprecēties, ir doties uz Gibraltāru," stāsta brazīlietis Bruno Miani, kurš kopā ar draudzeni dzīvo Īrijā. “Mēs ļoti mīlam viens otru. Mēs jau dzīvojam kopā kā precēts pāris. Šis padara to oficiālu.” Tā kā pandēmijas laikā vairākas valsts iestādes pārtraukušas darbu, iespējas iegūt laulībām nepieciešamos dokumentus Īrijā abiem ir ļoti ierobežotas, turklāt līdz laulību ceremonijai būtu jāgaida ilgs laiks.

Abi noskaidrojuši, ka par kāzu "karsto punktu" pandēmijas laikā kļuvis Gibraltārs - Lielbritānijai piederošā teritorija tālakajā Spānijas dienvidu punktā.

foto: Pexels.com

Gibraltārs mīlniekiem nepieprasa tik lielu birokrātiju, kā citas valstis, turklāt arī robežas šķērosošana ir daudz vienkāršāka, jo ierobežojumi nav tik stingri.

Pāriem vienkārši jāuzrāda savas pases un dzimšanas apliecības un jāpārnakšņo teritorijā vai nu pirms, vai pēc kāzām. Pēc tam viņu laulība jāreģistrē viņu valsts varas iestādēm.

Kāzu plānotāji Gibraltārā stāsta, ka ārpus teritorijas dzīvojošo pāru pieprasījums šobrīd ir milzīgs. “Tas ir pilnīgs ārprāts! Mēs vienkārši nevaram atrast pietiekoši daudz brīvu vietu," stāsta kāzu aģentūras "Marry Abroad Simply" direktore Leanna Hindla.

Vairāki Gibraltārā salaulātie pāri ir tādi, kuri piekopj attiecības no attāluma, bet ierobežojumu dēļ tagad nevar satikties. Bieži vien laulības ir nepieciešamas arī pāriem, kuru apdrošināšana atsakās segt dārgās auglības ārstēšanas izmaksas, kas ir nepieciešamas, lai tiktu pie mazuļa. Apdrošināšana piekrīt tās apmaksāt tikai tad, ja pāris ir precējies. 

Vēl viens izplatīts scenārijs ir vajadzība apprecēties tāpēc, ka vienam no pāra ir piedāvāts darbs citā valstī, bet otrs var braukt līdzi tikai tad, ja ir laulātais.

Viens no pāriem, kurš šī mēneša sākumā apprecējies Gibraltārā, ir arī ASV pilsonis Skots Gerovs un viņa draudzene, kura ir Krievijas pilsone. Abi iepazinušies janvārī Sanktpēterburgā, kur Gerovs tolaik strādāja. Jūnijā viņam bija jāatgriežas ASV, bet draudzene nedrīkstēja braukt līdzi, jo tika noteikti ceļošanas ierobežojumi.

Abi nolēmuši apprecēties, lai kopā dzīvotu ASV. Ja tas nebūtu bijis iespējams Gibraltārā, "mēs joprojām katru dienu tērzētu caur video", sacīja Gerovs.

Gibraltārs piesaista arī pārus no kaimiņos esošās Spānijas reģioniem, jo tās noteikumi par sejas masku izmantošanu publiskās vietās un pulcēšanos ir mazāk stingri. Gibraltāra galvenais ministrs Fabians Pikardo atzīst, ka viņš "priecājas, ka Gibraltārs ir kļuvis pazīstams kā mīlestības, nevis atšķirtības vieta".