foto: Vida Press
Berlīnes mūri tirgo kā homeopātiskas zāles
Berlīnes mūris kļuvis par šarlatānu peļņas līdzekli.
Pasaulē
2020. gada 15. novembris, 08:04

Berlīnes mūri tirgo kā homeopātiskas zāles

Kas Jauns Avīze

Kad Austrumvācijas komunisti 1961. gadā uzslēja Berlīnes mūri, viņiem prātā nenāca, ka 21. gadsimtā tā drupas tirgos kā ārstniecisku līdzekli.

Jā, trīs gadu desmitus pēc nojaukšanas Berlīnes sienas tabletes kā homeopātisks līdzeklis nopērkams "Ainsworths Homeopathic Pharmacy", kas apkalpo britu karalisko ģimeni. Tās izgatavotas no sasmalcinātiem betona gabaliem, sajauktiem ar laktozi un atšķaidītiem ūdenī.

Berlīnes mūra krišana 1989.gada novembrī

Berlīnes mūra jeb Dzelzs priekškara jēga bija neļaut Austrumvācijas iedzīvotājiem pārbēgt uz Rietumvāciju. To uzbūvēja 1961.gadā, lai atdalītu Rietumberlīni no ...

gallery icon
18

Berlīnes mūris reiz šķīra, bet šis līdzeklis palīdzot pārvarēt emocionālas barjeras. Cena ir 7,8 mārciņas (8,60 eiro) par 14 gramu pudelīti, daudz izdevīgāk ņemt puskilogramu par 76,2 mārciņām (84,2 eiro).

Homeopāti uzskata, ka līdzīgs ārstē līdzīgo, ūdens saglabā vielas atmiņu un, tiklīdz tā izšķīdināta, kļūst par pretindi sev pašai. Daži homeopāti apgalvo, ka Berlīnes mūra tabletes ir efektīvas gadījumos, kad nomoka traumējoši pagātnes gadījumi.

Laikraksts "Guardian", izsmejoties par šo piedāvājumu un iesakot ārstēt slimības ar drupačām no slimnīcas sienām, tomēr norāda, ka "Ainsworths" ir karalienes Elizabetes II un prinča Čārlza karaliskais patents – tiesības viņiem piegādāt savas preces un pakalpojumus.  

Berlīne 2019. gada novembrī - pieminot 30 gadus kopš Berlīnes mūra krišanas

gallery icon
76

Tikmēr britu Nacionālais veselības dienests neapmaksā homeopātiju un norāda, ka tai nav zinātnisku pierādījumu, kur nu vēl betona mūra ēšanai.

Turklāt homeopātija var būt arī reāli bīstama, "Ainsworths" ir agrāk tirgojis viltus vakcīnas, un vecāki aicināti izvēlēties starp vakcināciju un dabisku imunitāti – kas mēdz beigties ar bērna nāvi no masalām.

Katrā ziņā princim Filipam, ja dzīvesbiedre piedāvā tabletīti, vērts pajautāt, vai šie vitamīni nav betona gabals.