foto: ekrānuzņēmums no Igaunijas TV “Kanāls 2” raidījuma “Kuuuurija”
Pusgadsimtu meža alā nodzīvojušais igauņu aklais sirmgalvis Jāks beidzot nomazgājies un aizvests uz slimnīcu. VIDEO
Vairākus gadu desmitus meža alā nodzīvojušais aklais igauņu sirmgalvis Jāks Eliass beidzot nomazgājies un nogādāts Peltsamā slimnīcā.
Pasaulē
2020. gada 14. novembris, 07:20

Pusgadsimtu meža alā nodzīvojušais igauņu aklais sirmgalvis Jāks beidzot nomazgājies un aizvests uz slimnīcu. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Teju pusgadsimtu meža alā nodzīvojušais mūsu kaimiņzemē par “alu cilvēku” dēvētais igauņu sirmgalvis Jāks Eliass beidzot nokļuvis civilizētos apstākļos, pēc vairākiem gadiem nomazgājies pirtī un saņēmis jaunu siltu drēbju kārtu. Nedēļas sākumā viņš ievietots Peltsamā slimnīcā, kur nu pavadīs ilgāku laiku.

Jauns.lv jau rakstīja, ka mēneša sākumā Igauniju šokēja stāsts par kādu aklu sirmgalvi, kurš kopš pagājušā gadsimta septindesmitajiem gadiem Igaunijas vidienē – Peltsamā dzīvoja mežā netālu no pirms vairākiem gadu desmitiem sagruvušas lauku viensētas izraktā alā.

Tallinas laikraksts “Postimees” vēstīja, ka Jāks Eliass meža alā jau dzīvoja kopš jaunības, dziļajiem padomju laikiem. Lai arī vietējā Jegevas apriņķa Peltsamā pagasta pašvaldība zināja par vīra bēdīgajiem dzīves apstākļiem un apgādāja viņu ar pārtikas pakām, nekādi nebija izdevies viņu pierunāt pārcelties uz labiekārtotu mitekli. Viņa dzīve kardināli mainījās pēc tam, kad neticamo dzīves stāstu visai valstij atklāja Igaunijas televīzijas “Kanāls 2” raidījums “Kuuuurija” . Pie tam sirmgalvis ir pilnīgi akls un viņš pagalmā pārvietojas ar virvju palīdzību, kas norāda maršruta virzienus, uz kuru pusi jāiet.

Līdzās Jāka alas miteklim uzstādīja apsildāmu telti, bet viņš tajā nemīlēja uzturēties. Labāk dzīvoja alā, jo tur esot bijis siltāk, raksta “Postimees”. Tagad rūpes par večuku uzņēmušies mediķi un pēc ilgiem gadiem viņš pirmo reizi nomazgājies pirtī un saņēmis jaunu siltu ziemas apģērbu.

“Viņš jūtas labi, arī veselība turas. Mēs ļoti ceram, ka slimnīcā viņš iegūs labu pieredzi, lai vīru pārliecinātu pārcelties uz labiekārtotu dzīvokli,” saka Peltsamā pagasta sekretārs Raivo Suni.

Pagasta sociālie darbinieki strādā, lai sirmgalvi iedrošinātu kontaktēties ar cilvēkiem un līdzdarboties savu dzīves apstākļu uzlabošanā. Pašlaik viņam kādu laiku būs jāuzturas vietējā slimnīcā, kur apseko viņa veselības stāvokli.

Kāds vietējais iedzīvotājs TV raidījumam “Kuuuurija” par “alu cilvēka” dzīvi pastāstīja: “Tur, šķiet, kādreiz bija māja, kas sabruka un cilvēks dzīvo alā. Večuks ar mani runāt negrib. Prasīju: kā varu palīdzēt? Bet viņš teica, ka viss ir kārtībā. Padomāju, ja cilvēks šādi dzīvo mežā, tad varbūt labāk viņu netraucēt, bet vērsties pie speciālistiem”.

Pagasta sociālie darbinieki par šādu kungu zinājuši. “Pirms nedēļas es tur gāju, skatījos, kas notiek un viss bija tieši tāpat. Iestājās rudens, tuvojas ziema. Bet pagasts neko nav izdarījis, lai atrastu šim cilvēkam dzīvesvietu, kur viņš varētu mierīgi pavadīt vecumdienas, paēst un dzīvot siltumā,” sacīja vietējais iedzīvotājs. Pagasta sociālais darbinieks vien reizi nedēļā viņam atnesot ēdienu un ūdeni. Ik pa laikam tiekot atvesti arī salmi mītnes nosiltināšanai.

Pēc “alu cilvēka” vārdiem, viņš dzimis un audzis Lustiveres ciematā. Jāks stāsta, ka esot dzimis 1943. gadā un tagad viņam esot 77 gadi. Mežā vīrs dzīvojis jau kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem. Pēc Jāka vārdiem, būt lietas kursā par pasaules notikumiem viņam palīdz radiouztvērējs, kas darbojas ar baterijām. Tas ir vienīgais iemesls, kā viņš zina, kāds šobrīd ir gads.

Jāks nebija mazgājies jau daudzus gadus, taču kā novēroja “Kanāls 2” žurnāliste, pat dzīvodams šādos apstākļos, vīrs savos gados izskatoties ļoti labi. Pēc satikšanās ar Jāku žurnāliste pazvanījusi uz pagasta pārvaldi un lūgusi palīdzēt aklajam vīram.

“Mēs zinājām par to jau ilgu laiku, mēs vairākkārt viņu apciemojām un piedāvājām mainīt dzīvesvietu, taču Jāks vienmēr atteica, bet mums nav iespēju ar varu aizvest viņu prom”, norādīja vietējā pašvaldībā.