foto: ZUMAPRESS.com
Pētnieks: Tramps var zaudēt, taču zaudējumu pagriezt tā, it kā patiesībā būtu vinnējis
ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2020. gada 4. novembris, 13:38

Pētnieks: Tramps var zaudēt, taču zaudējumu pagriezt tā, it kā patiesībā būtu vinnējis

Jauns.lv / LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa izvēlētā stratēģija vēl pirms oficiālo rezultātu paziņošanas apšaubīt to leģitimitāti ļaus sevi dēvēt par uzvarētāju, aģentūrai LETA skaidroja Aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centrs pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Satraukums un līdzi jušana: amerikāņi neslāpē emocijas prezidenta vēlēšanu naktī

gallery icon
28

Hiršs norādīja, pa patlaban vēl tiek skaitītas vēlēšanās nodotās balsis, turklāt pa pastu nodotās balsis tiek skaitītas lēnāk. Eksperts piebilda, ka vērojama tendence, ka šādu balsošanas iespēju vairāk izmantojuši demokrātu atbalstītāji, tāpēc iespējams prognozēt, ka šo balsu saskaitīšana nāks par labu demokrātu kandidātam Džo Baidenam.

Tāpat vairāk laika patlaban aizņem balsu skaitīšana pilsētās, kur dzīvo vairāk demokrātu atbalstītāji. Hiršs stāstīja, ka dažos štatos iepauzēta balsu skaitīšana, tāpēc, iespējams, ka balsu skaitīšanas rezultātu varētu uzzināt rīt no rīta. Hiršs arī skaidroja, ka pats Tramps kavējot balsu skaitīšanas procesu, tādējādi, iespējams, radot augsni tālākiem soļiem vēlēšanu rezultātu apšaubīšanai.

foto: LETA
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Tramps jau priekšlaicīgi paziņojis par kādām krāpšanām balsu skaitīšanas procesā, atgādināja Hiršs. "Izskatās, ka Tramps baidās zaudēt. Uzvarētāji tā nedara," vērtēja eksperts, piebilstot, ka pašreizējie dati liecina, ka vēlēšanās uzvarēs Baidens.

Komentējot Trampa izteikumus par iespējamo krāpšanos balsu skaitīšanā, Hiršs skaidroja, ka pagaidām nekas neliecina par krāpniecību. "Tramps varētu arī paziņot, ka vēlēšanas ir nozagtas, un viņš varētu mēģināt ar juridiskiem instrumentiem palikt amatā ilgāk", sacīja Hiršs.

"Viņš stratēģiski saka, ka vēlēšanas būs nozagtas. Tā ir laba politikā stratēģija, un tad zaudējuma gadījumā var nākamos četrus gadus čakarēt demokrātus. Tramps var zaudēt, taču zaudējumu pagriezt tā, it kā patiesībā būtu vinnējis," pieļāva Hiršs.

Tramps paziņo, ka ir uzvarējis

Kā ziņots, Tramps trešdien paziņoja, ka esot uzvarējis otrdien notikušajās prezidenta vēlēšanās, lai gan to iznākums nav zināms, kā arī solīja apstrīdēt balsu skaitīšanu Augstākajā tiesā.

"Mēs gatavojāmies uzvarēt šajās vēlēšanās. Godīgi, mēs uzvarējām šajās vēlēšanās," sacīja Tramps žurnālistiem Baltajā namā. "Tā ir amerikāņu sabiedrības krāpšana. (..) Mēs gribam, lai balsošana beidzas," teica ASV prezidents.

Domājams, ka ar teikto par "balsošanu" Tramps gribējis sacīt, ka vēlas, lai netiktu skaitīti tie pa pastu nosūtītie biļeteni, kas saņemti pēc balsošanas laika beigām. Tomēr vēlēšanu komisijām šie biļeteni ir jāņem vērā, ja tie nosūtīti paredzētajā laikā.

Balsu skaitīšana turpinās, un pašlaik demokrātu kandidāts Baidens apsteidz republikāni Trampu iegūto elektoru balsu skaita ziņā, lai gan Trampam vēl ir iespējas uzvarēt Baidenu.

Tramps pret Baidenu. 2020. gada vēlēšanu kampaņu pēdējie metri

gallery icon
51

Baidena pārstāvji sašutuši

Savukārt Baidena kampaņa paudusi sašutumu par Trampa centieniem ietekmēt balsu skaitīšanu. "Prezidenta paziņojums par mēģinājumu pārtraukt atbilstoši noteikumiem nodoto balsu skaitīšanu bija sašutumu izraisošs, bezprecedenta un nepareizs," uzsvēra Baidena kampaņas menedžere Džena O'Meilija-Dilona.

"Vēl nekad mūsu vēsturē Savienoto Valstu prezidents nav mēģinājis atņemt amerikāņiem balsi nacionālajās vēlēšanās," viņa norādīja.

Baidena kampaņas menedžere piebilda, ka Trampam nav juridisku pilnvaru izlemt pasludināt sevi par uzvarētāju vai ietekmēt balsu skaitīšanu.

"Mūsu juristu komandas ir gatavībā," uzsvērts O'Meilijas-Dilonas izplatītajā paziņojumā.

Savukārt Vācijas aizsardzības ministre Annegrēta Krampa-Karenbauere telekanālam ZDF sacījusi, ka 'šādi Trampa izteikumi var izraisīt eksplozīvu situāciju un konstitucionālo krīzi.