foto: Facebook / Dingle Sea Safari Tours & Fungie Up Close And personal
Ar nirējiem un laivām gluži kā bezvēsts pazudušu cilvēku Īrijā meklē pudeļdeguna delfīnu
Fundžijs
Pasaulē
2020. gada 27. oktobris, 04:49

Ar nirējiem un laivām gluži kā bezvēsts pazudušu cilvēku Īrijā meklē pudeļdeguna delfīnu

Jauns.lv

Īrijas gleznainās Kerijas grāfistes iedzīvotāji pandēmijas laikā piedzīvo satraukumu ne tikai par pieaugošo Covid-19 saslimstības rādītāju, bet arī faktu, ka jau vairākas dienas ir pazudis viens no ainaviskās vietas jaukākajiem simboliem - pudeļdeguna delfīns vārdā Fundžijs.

Fundžijs Dingles ostas apkārtnē mitinās jau kopš 1983.gada rudens. Pateicoties draudzīgajam raksturam un mīlestībai pret cilvēkiem, pēdējo 37 gadu laikā šis savvaļas jūras zīdītājs ir kļuvis par vietējo Īrijas slavenību. Fundžijs ir kļuvis arī par tūristu pievilinātāju - viņu apskatīt uz mazo ostas pilsētu devušies cilvēki no tuvākām un tālākām vietām.

Fundžijam pat pieder Ginesa pasaules rekords - viņš atzīts par pasaulē visilgāk reģistrēto vientuļo delfīnu.

foto: PA
Fundžija skulptūra

Tomēr nu vietējie baidās, ka atgadījies kas slikts, jo Fundžijs nav manīts jau kopš pagājušās ceturtdienas. Draudzīgais delfīns pēdējo reizi redzēts no kādas zvejnieku laivas. Vietējiem delfīna pazušana esot liels trieciens, jo šis gads jau tā ir ļoti neveiksmīgs - Īrijā pieņemts lēmums Covid-19 uzliesmojuma dēļ atjaunot karantīnu, smagi cietusi mazās pilsētiņas ekonomika.

"Viņam šāda uzvedība ir pilnīgi neatbilstoša. Visilgākais laiks, cik viņš jebkad ir pazudis, ir četras vai piecas stundas," CNN stāsta "Dingle Dolphin Boat Tours" priekšsēdētājs Džimijs Flanerijs. Vīrietis uzsācis delfīna meklēšanu, piesaistot arī brīvprātīgos. Meklēšana notiek gluži kā meklējot bezvēsts pazudušu cilvēku - ar laivām un nirējiem. Veikta arī jūras dzelmes skenēšana ar hidrolokatoru, tomēr bez rezultātiem.

foto: PA

Kamēr oficiālā meklēšana šobrīd ir apturēta, vietējie iedzīvotāji turpinās meklēt iemīļoto delfīnu "tik ilgi, cik tas nepieciešams", pārliecināts ir Flanerijs. "Fundžijs ir daļa no mūsu dzīves. Mēs ceram, ka viņš tikai aizpeldējis piedzīvojumu meklējumos un jau drīz atgriezīsies," stāsta uzņēmējs.

Vīrietis pieļauj, ka delfīns saskumis pandēmijas dēļ, jo ierobežojošie pasākumu viņu atstājuši bez cilvēku kompānijas. "Pirmo reizi 37 gadu laikā Fundžijam vairs nebija kompānijas, jo mums nācās pārtraukt laivu izbraucienus," stāsta Flanerijs. "Viņš, iespējams, nojauta, ka kaut kas nav kārtībā. Varbūt viņš domāja, ka pasaule vairs nav tajā pašā vietā, kur tā ir bijusi, un viņš vienkārši devās tālāk."

Savukārt īru pētnieks un dzīvnieku pazinējs Saimons Berovs stāsta, ka delfīna nozušana bija sagaidāma, jo pudeļdegunu delfīnu tēviņu vidējais dzīves ilgums ir 30 līdz 40 gadi. Fundžijam šobrīd varētu būt jau 40 gadu. Berovs stāsta, ka, viņaprāt, šāda delfīna pazušana ir labāka, nekā dzīvnieka līķa izskalošanās ostā.