foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandieši balsos par diviem priekšlikumiem, kuru pieņemšana valsti padarītu par vienu no liberālākajām pasaulē
Pasaulē
2020. gada 16. oktobris, 09:33

Jaunzēlandieši balsos par diviem priekšlikumiem, kuru pieņemšana valsti padarītu par vienu no liberālākajām pasaulē

Jauns.lv / LETA

Jaunzēlandē sestdien vienlaikus ar parlamenta vēlēšanām notiek arī referendumi par diviem nozīmīgiem sociālajiem jautājumiem - marihuānas legalizēšanu rekreācijas nolūkiem un eitanāzijas atļaušanu.

Ja abi priekšlikumi tiks apstiprināti, Jaunzēlande kļūs par vienu no liberālākajām valstīm pasaulē.

Aptaujas liecina, ka eitanāzijas legalizācija, visticamāk, tiks atbalstīta, bet marihuānas legalizācijas jautājumā rezultātu ir grūti prognozēt.

Abi referendumi notiks vienlaikus ar parlamenta vēlēšanām, kurās aptaujas sola uzvaru premjerministres Džasindas Ārdernas vadītajai valdošajai Leiboristu partijai. Vēlēšanas un jaunā koronavīrusa pandēmija ir zināmā mērā aizēnojušas abus referendumus.

Priekšlikums par eitanāziju paredz atļaut arī asistētās pašnāvības. Tas attieksies uz nedziedināmi slimiem cilvēkiem, kuriem atlicis dzīvot aptuveni sešus mēnešus un kuri cieš lielas sāpes. Eitanāzija kādā no formām ir atļauta Nīderlandē, Luksemburgā, Kanādā, Beļģijā un Kolumbijā.

Ierosinājums par marihuānu ļautu cilvēkiem iegādāties līdz 14 gramiem marihuānas dienā un audzēt divus augus. Marihuānu rekreācijas nolūkiem ir legalizējušas Kanāda, Dienvidāfrikas Republika, Urugvaja, Gruzija un vairāki ASV štati.

Oklendas universitātes lektore Lara Grīvza pauda viedokli, ka priekšlikums par marihuānas legalizāciju referendumā netiks atbalstīts. "Manuprāt, problēma ir tā, ka mēs pārietu no kriminalizācijas un nelielas izmantošanas medicīnā uz lietošanu rekreācijas nolūkā. Lai iegūtu sabiedrības atbalstu, visticamāk, būtu bijusi nepieciešama dekriminalizācijas fāze," sacīja Grīvza.

Viņasprāt, šim priekšlikumam ir izredzes tikai tad, ja uz referendumu atnāktu liels skaits jaunu vēlētāju.

Vēl viens faktors, kas ietekmēs iznākumu, ir apstāklis, ka Ārderna nav atklājusi, kā viņa balsos šajā referendumā.

Grīvza norādīja, ka tam ir liela nozīme, jo cilvēki tiecas sekot savam līderim.

Premjerministre priekšvēlēšanas kampaņas laikā atzinās, ka smēķējusi marihuānu, kad bijusi jaunāka.

Marihuānas legalizācijas priekšlikumu atbalstījusi bijusī premjerministre Helēna Klārka. Viņas fonds apgalvo, ka Jaunzēlandes pamatiedzīvotāji maori ir saskārušies ar neproporcionāliem un pārmērīgiem sodiem, kad pieķerti ar šo narkotiku.

"Marihuānas lietošana ir realitāte Jaunzēlandē un mūsu pašreizējās politikas pieeja kaitē mūsu veselībai, grauj sociālo taisnīgumu un veicina noziedzību," paziņoja Klārkas fonds.

Pret marihuānas legalizāciju iestājušās vairākas kopienas un reliģiskās organizācijas, kas apvienojušās kampaņa pret šo priekšlikumu.

Tās apgalvo, ka marihuāna ir stipra, kaitīga un atkarību izraisoša narkotika, un tās aizliegšana attur cilvēkus no lietošanas.

Ja eitanāzijas priekšlikums tiks apstiprināts, tas kļūs par likumu, bet, lai spēkā stātos priekšlikums par marihuānas legalizāciju, parlamentam būs vēl jāpieņem attiecīgs likums.

Abu referendumu rezultāti būs zināmi 30.oktobrī.