foto: EPA/Scanpix
Tihanovska aicina Makronu kļūt par vidutāju Baltkrievijas krīzē
"Tagad ir brīdis, kad Baltkrievijai nepieciešama palīdzība dialoga uzsākšanai," sacīja Tihanovska.
Pasaulē
2020. gada 28. septembris, 13:53

Tihanovska aicina Makronu kļūt par vidutāju Baltkrievijas krīzē

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska pirmdien aicināja Francijas prezidentu Emanuelu Makronu uzņemties vidutāja lomu politiskajā krīzē Baltkrievijā, norādot, ka Makrons arī varētu iesaistīt Krieviju dialoga uzsākšanā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Makrons pirmdien ierodas divu dienu vizītē Lietuvā, un Tihanovska, kas pēc falsificētajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām un tām sekojušās protestu apspiešanas arī patvērusies Lietuvā, intervijā ziņu aģentūrai AFP pauda cerību, ka tiksies ar Makronu.

Tihanovska norādīja, ka Makrons ir pazīstams kā vidutājs starptautiskās krīzēs, un viņš varētu panākt dialoga uzsākšanu starp Baltkrievijas valdību un opozīciju, kā arī iesaistīt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Tagad ir brīdis, kad Baltkrievijai nepieciešama palīdzība dialoga uzsākšanai," sacīja Tihanovska, piebilstot, ka Makrons Baltkrievijas krīzē varētu būt "viens no vidutājiem".

Makrons ir gatavs tikties ar Tihanovsku, paziņoja Francijas valdības preses pārstāvis.

"Tas, kas notiek Baltkrievijā, ir varas krīze, autoritāra varas, kas nespēj pieņemt demokrātijas loģiku," paziņoja valdības pārstāvis, piebilstot, ka Makrons ir gatavs tikties ar Tihanovsku Lietuvas vizītes laikā.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau ilgāk nekā pusotru mēnesi turpinās iedzīvotāju protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku vēl vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.