foto: Mikhail Klimentyev/TASS/Scanpix
Absurdais Putina skaidrojums par Navaļnija saindēšanu draud vēl vairāk pasliktināt attiecības ar ES
Pasaulē
2020. gada 24. septembris, 12:17

Absurdais Putina skaidrojums par Navaļnija saindēšanu draud vēl vairāk pasliktināt attiecības ar ES

Jauns.lv / LETA

Krievijas prezidenta Vladimira Putina mēģinājums skaidrot Francijas prezidentam Emanuelam Makronam Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija saindēšanu bijis tik neveikls, ka vēl vairāk pasliktinājis Maskavas attiecības ar Eiropu, ASV izdevumam "Business Insider" sacīja avots Francijas specdienestos.

"Absurdais un aizvainojošais" skaidrojums vēl vairāk saasinājis jau tā sliktās Krievijas attiecības ar Eiropas Savienības (ES) valstīm, norādīja avots.

Putina teiktais izraisījis Makrona sašutumu, kaut arī Francijas līderis parasti izvairās no tiešas konfrontācijas.

"Viņš (Makrons) cerēja, ka dzirdēs - tā bija iekšēja problēma, sīka ierēdņa neautorizēta operācija, kas jau tiek izmeklēta, pieļaujot, ka to varēja izdarīt čečeni bez Putina ziņas un apstiprinājuma," sacīja izdevuma sarunbiedrs.

"Mēs saprotam, ka šie muļķīgie, juceklīgie un bieži vien pretrunīgie skaidrojumi, kas ir līdzīgi šiem, ir veids, kā Putins tiek galā ar problēmām valsts iekšienē, bet tā rīkoties ar Francijas prezidentu?" vaicāja avots.

Makrons atbalstīs Vācijas kancleri Angelu Merkeli, ja viņa nolems izmantot gāzesvada "Nord Stream 2" projektu kā sviru, lai saņemtu atbildes no Krievijas, viņš piebilda.

Kā vēstīja Francijas laikraksts "Le Monde", Putins pagājušajā nedēļā telefonsarunā Makronam izteicis pieņēmumu, ka Navaļnijs pats sevi saindējis.

Izgatavot nervus paralizējošo vielu "Novičok" esot vienkāršāk, nekā pieņemts uzskatīt, skaidrojis Putins, bet Navaļnijs esot "vienkārši tīmekļa balamute, kas jau iepriekš simulējis savas slimības", vēstīja "Le Monde".

Putins arī piedāvājis pārbaudīt versiju, ka notikušais ar Navaļniju esot saistīts ar Latviju, kur it kā dzīvojot viens no "Novičok" izstrādātājiem, par kuru Kremļa saimnieks gan izteicies visai neskaidri.

Makrons sarunā dzirdētās Putina versijas noraidījis.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Otrdien Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts.