foto: Pixabay
Drāma Igaunijā: autobusa pasažiere izglābj 30 cilvēku dzīvības
llustratīvs foto
Pasaulē
2020. gada 19. septembris, 06:49

Drāma Igaunijā: autobusa pasažiere izglābj 30 cilvēku dzīvības

Kas Jauns Avīze

Igaunijā lielu nelaimi novērsusi sieviete, kura paspēja apturēt bez kontroles palikušu autobusu ar 30 pasažieriem – pēdējā brīdī ar vienu roku uz stūres, otru uz bremzes, raksta "Postimees".

Parasti Lilija Tarakanova no sava ciemata uz Tartu brauc ar auto, taču liktenīgā kārtā torīt bija viena no pāris reizēm gadā, kad viņai vajadzēja pilsētā savākt savu mašīnu.

Tā nu šoreiz Lilija ceļā devās ar firmas "Go Bus" autobusu. Netālu no Tartu viņa izdzirdēja kliedzam draudzeni Mariku, kura sēdēja aiz šofera, lai brauciena laikā varētu skatīties uz ceļu. Šoferim bija kļuvis slikti, viņš zaudēja samaņu, palicis atspiedies pret stūri, bet autobuss jau pārbrauca pāri paaugstinātai gājēju pārejai un pretējā joslā virzījās pretī piecām vai sešām automašīnām.

Lilija no pēdējās rindas pielēca kājās un aizskrēja līdz vadītājam. Situācija bija ļoti sarežģīta, jo šoferis nebija izkustināms, viņa kāja joprojām spieda gāzes pedāli.

Lilija ar vienu roku spieda bremzi, ar otru turēja stūri, tikmēr autobuss uzbrauca uz apmales un patraucās garām luksofora sarkanajam signālam. Sekoja brauciens kalnup, bet strauji nobremzēt nevarēja, jo aizmugurē bija kravas mašīnas. Apmēram 300 līdz 400 metru Lilija četrrāpus valdīja pedāļus un stūri, vienlaikus vērojot ceļu. Viņai izdevās apstāties pie kapsētas, par laimi, ar dzīviem pasažieriem.

Līdzbraucēji lielākoties bija seniori, kas tikai sēdējuši nelielā šokā. Izsaukti ātrie, un šofera dzīvība ir glābta. "Es nemaz negribu domāt, kas būtu noticis, ja Lilija būtu braukusi ar nākamo autobusu," saka viņas draudzene Marika.

"Es neesmu nekāda varone. Es rīkojos instinktīvi, laika pārdomām vienkārši nebija," saka pati Lilija, Postimees sastapta gadatirgū pie Tallinas, pārdodot sīpolus un citus lauku labumus.

"Go Bus" valdes loceklis Andrejs Mendla pauž Lilijai lielu pateicību: "Viņa izglāba arī šā autobusa vadītāja dzīvību, kurš frontālā sadursmē būtu cietis visvairāk."