foto: PA/Scanpix
Nekārtības un pandēmija. Kādus izaicinājumus pasaulei nesīs jaunais laikmets
Dublinas centrs.
Pasaulē
2020. gada 12. septembris, 07:00

Nekārtības un pandēmija. Kādus izaicinājumus pasaulei nesīs jaunais laikmets

Jauns.lv

2020. gadā cilvēces vēsturē iestājas jauns laikmets - globalizācijas laikmetu, kas ilgst 40 gadus, nomainīs "nekārtības laikmets". Jaunā laikmeta galvenās iezīmes - Aukstais karš starp ASV un Ķīnu, globālā parāda pieaugums un militāro pozīciju stiprināšana, vismaz tā apgalvo "Deutsche Bank" jaunākā pētījuma autori.

Pasaule atrodas uz jauna laikmeta sliekšņa, kad vērojamas nekārtības un globalizācijas vājināšanās, teikts Vācijas globāla mēroga bankas un finanšu pakalpojumu kompānija "Deutsche Bank" pētījumā, kas publicēts 8. septembrī. Sīkākas detaļas par šo ziņojumu apskatījis "Korrespondent.net".

Ziņojumā teikts, ka 2020. gads būs jauna "struktūrcikla" sākums gan ekonomikai, gan cilvēku dzīvesveidam. Kompānija nosaukusi vairākus atslēgas vārdus, kas raksturos jauno ēru:

- ASV un Ķīnas attiecības pasliktināšanās, palielinoties Ķīnas ekonomiskajai nozīmei. 
- Galvenais ES attīstībā: pandēmija kļuvusi par jaunu impulsu integrācijas procesiem, bet pastāv varbūtība, ka Eiropa paliks ekonomiskās stagnācijas stāvoklī. 
- Parādu palielināšanās. 
- Inflācijas pieaugums.
- Ekonomiskās nevienlīdzības palielināšanās; nodokļu paaugstināšana bagātajiem
- Globālā satraukuma pieaugums par klimata jautājumiem
- Jaunas tehnoloģiskās revolūcijas.

Attiecībā uz Auksto karu ziņojumā teikts, ka Ķīna var apsteigt ASV pēc IKP jau līdz 2030. gadam. Tas nozīmē kara riska pieaugumu starp divām lielvalstīm. Pēc "Deutsche Bank" aprēķiniem, pēdējo 500 gadu laikā šādas situācijas piedzīvotas 16 reizes un 12 gadījumos tas novedis pie kara.

Tagad militārais konflikts esot maz ticams, taču iespējams ekonomiskais karš, secinājuši vācu analītiķi. Un šāds scenārijs paredzams neatkarīgi no ASV prezidenta vēlēšanu iznākuma. Ekonomiskais konflikts izpaudīsies kā tarifu pieaugums, sankcijas, aktīvu bloķēšana, tehnoloģiju transfēra aizliegums. 

Kas sagaida ekonomiku tuvākajā nākotnē
7. septembrī klajā nāca atjaunotā starptautisko reitingu aģentūras "Fitch" globālā prognoze, kas paredz, ka jau 2021. gadā globālā izaugsme kompensēs Covid-19 pandēmijas izraisīto kritumu. Tomēr neskatoties uz kopējo situācijas uzlabošanos un straujāku ekonomisko atkopšanos no krīzes, krituma sekas pārvarēt pilnībā varēs tikai Ķīna.

Komentējot situāciju ASV, Eiropas un jaunattīstības valstīs, aģentūras eksperti norāda, ka "ekonomiskās atjaunošanās temps pēc rekordkrituma martā un aprīlī bija augstāks nekā paredzēts, lai gan tuvākajā laikā tas palēlināsies".

Koronavīruss - tikai viena no pandēmijām
Amerikāņu eksperti brīdina, ka 2020. gada pandēmija var būt tikai viena epizode veselā vīrusu slimību uzliesmojumu sērijā, kas notiks arvien biežāk, jo cilvēce iesoļo "pandēmiju laikmetā".

Vadošais amerikāņu imunologs un Nācionālā alerģijas un infekcijas slimību institūta direktors Entonijs Faučs prognozē, ka tuvākajā nākotnē saslimšanu un epidēmijas masveida uzliesmojumi notiks arvien biežāk, jo kopumā pieaug valstu iedzīvotāju skaits, bet mežu kļūst arvien mazāk.

Zinātnieks akadēmiskā žunāla "Cell" publikācijā skaidro, ka lai gan jaunas infekcijas slimības apdraud cilvēci jau kopš neolītiskās revolūcijas, pēdējo desmit gadu laikā novērots straujš jauno koronavīrusu uzliesmojumu skaita pieaugums.

Melburnas universitātes veterenārās mikrobioloģijas profesors Džeims Džilkersons piekrīt, ka cilvēci gaida jauni nāvējoši vīrusi: "Lai gan mēs vienmēr esam saskārušies ar epidēmijām, tieši straujais iedzīvotāju mobilitātes līmeņa pieagums noved pie riska palielināšanās. Dabiskās vides iznīcināšana un tas, ka cilvēki arvien aktīvāk paplašina savu dzīves telpu, šie faktori kopumā palielina jaunu pandēmiju varbūtību nākotnē."

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.