Pasaulē
2020. gada 8. septembris, 16:46

Tihanovska aicina izdarīt starptautisku spiedienu uz Lukašenko

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas opozīcijas prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska otrdien aicinājusi izdarīt starptautisku spiedienu uz prezidentu Aleksandru Lukašenko un amatpersonām, kas iesaistītas protestu apspiešanā, un piemērot viņiem sankcijas.

"Manai valstij, manai tautai, maniem cilvēkiem tagad nepieciešama palīdzība," uzrunā Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā sacīja Tihanovska, meklējot atbalstu saviem centieniem panākt mierīgu varas pāreju Baltkrievijā.

"Mums nepieciešams starptautisks spiediens uz šo režīmu, uz šo cilvēku, kas izmisīgi turas pie varas," videokonferencē sacīja Tihanovska.

"Mums nepieciešamas sankcijas pret personām, kas izdod un izpilda kriminālus rīkojumus, kas pārkāpj starptautiskās normas un cilvēktiesības," viņa piebilda.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.

"Opozīcijas līderi tiek aizturēti, pamatojoties uz safabricētām apsūdzībām, tiek iebiedēti, viņiem tiek draudēts vai arī viņi tiek izraidīti no valsts," sacīja Tihanovska.

"Simtiem cilvēku ir ieslodzīti, izvaroti, piekauti," viņa piebilda, aicinot nekavējoties atbrīvot visus politieslodzītos.

"Lukašenko nav nekādas leģitimitātes kā prezidentam," uzsvēra Tihanovska.

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidents Riks Dāmss sacīja, ka Baltkrievija acīmredzot nonākusi stadijā, kurā tautai vairs nav bail aizstāvēt savas tiesības.

Dāmss norādīja, ka, viņaprāt, tas nav mēģinājums destabilizēt situāciju, bet aicinājums uz pārmaiņām.

Savukārt Baltkrievijas valdības pārstāvis Andrejs Saviniks videokonferencē aizstāvēja policijas reakciju uz protestiem.

"Pirmo reizi mūsu valsts vēsturē protestētāji ir izmantojuši Molotova kokteiļus, viņi ir izmantojuši ieročus, stieņus, akmeņus, lai uzbruktu tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem," sacīja Saviniks.

Viņš arī sacīja, ka protestētāji saņem iedrošinājumu no ārvalstīm, sevišķi no Polijas. Viņš arī apsūdzēja Polijas armiju par iesaistīšanos, ko Varšava kategoriski noliegusi.