Pasaulē
2020. gada 4. septembris, 06:12

VIDEO: “Nekādas indēšanas nebija!” Lukašenko nāk klajā ar savdabīgu versiju par Krievijas opozicionāra Navaļnija incidentu

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Kopš 9. augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās apšaubāma, starptautiski lielākoties neatzīta, procesa ietvaros kārtējo reizi uzvarēja Aleksandrs Lukašenko, viņš jau atkārtoti paguvis izpelnīties mediju uzmanību ar savādu rīcību un īpatniem izteicieniem. Nu prezidentam ir arī sava versija par to, kas noticis ar Krievijas zināmāko starp dzīvajiem palikušo opozicionāru Alekseju Navaļniju.

Ar savu visnotaļ skaļo versiju par notikušo, atsaucoties uz kādu “pārtvertu sarunu starp Varšavu un Berlīni”, Lukašenko dalījies TV kameru priekšā un Krievijas premjerministra Mihaila Mišustina klātbūtnē.

Saruna pēcāk atspoguļota arī "Telegram" Baltkrievijas propagandas kanālā "Pul Pervogo".

Mišustins, Krievijai atzīstot Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus, ceturtdien 3. septembrī ieradās Baltkrievijā oficiālā vizītē un līdz šim ir augstākā Krievijas amatpersona, kas pēc nesenajām vēlēšanām šādi pagodinājusi plašo sabiedrības protestu pārņemto kaimiņvalsti.

Protesti Baltkrievijā 2020. gada 14.-15. augustā - šoreiz demonstranti Minskā nav izklīdināti

gallery icon
18

Esot melots, lai atturētu Putinu no "līšanas" Baltkrievijā

“Mēs pārtvērām telefonsarunu, kas notika līdz Merkeles publiskajam iznācienam – viņa tajā paziņoja, ka viņam gribēja aizvērt muti, tas ir – Navaļnijam. Telefonsarunā runāja Varšava un Berlīne, es jums [Mišustinam] iedošu izlasīt, mēs sagatavosim, aizsūtīsim arī FSB [Krievijas Federālās drošības dienests]”. Tur skaidri tika teikts, ka tā ir falsifikācija – nekādas Navaļnija indēšanas nebija,” Krievijas premjerministram aizrautīgi stāsta Lukašenko.

“Cik saprotu, speciālistu grupa sagatavoja Merkelei, viņas administrācijai faktus, bet varbūt arī tikai apgalvojumus, kurus viņa tad arī pauda. Viņi to darīja tādēļ – un šeit ir citāts: ”Lai atsistu Putinam vēlmi bāzt degunu Baltkrievijas darīšanās.” Es, lūk, jums citētu to sarunu. Saprotiet, kā šie ļaudis rīkojas? Kā tādi jezuīti,” turpina Lukašenko.

Maskava demonstrē atbalstu Lukašenko

Kremlim izrādot atbalstu Lukašenko, Baltkrievijas un Krievijas valdības tuvākajās dienās plāno vairākas augsta līmeņa politiskās un militārās tikšanās.

Kremlis šonedēļ arī paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins "tuvāko pāris nedēļu laikā" uzņems vizītē Lukašenko.

Kremlis jau iepriekš arī paziņojis, ka Maskava, ja situācija kļūs nekontrolējama, ir gatava nosūtīt uz Baltkrieviju tiesībsargājošo iestāžu kontingentu, lai apspiestu pret Lukašenko režīmu vērstos protestus.

Savukārt piektdien, 4. septembrī, Maskavā paredzējis ierasties Baltkrievijas aizsardzības ministrs Viktors Hreņins, lai piedalītos Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) aizsardzības ministru sanāksmē. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Maskavā, tiekoties ar savu Baltkrievijas kolēģi Vladimiru Makeju, solīja, ka Maskava stingri reaģēs uz jebkuru mēģinājumu "sašūpot situāciju" Baltkrievijā, un apsūdzēja Maskavas ienaidniekus mēģinājumos "atraut Baltkrieviju no Krievijas" un graut abu valstu savienību.

Kas notika ar Alekseju Navaļniju:

Jauns.lv jau ziņoja, ka 44 gadus vecais Krievijas opozicionārs Navaļnijs 20. augustā ar saindēšanās pazīmēm bezsamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā, Krievijā, bet divas dienas vēlāk tika transportēts uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika “Charite”.

Vācijas valdība trešdien paziņoja, ka esot iegūti neapgāžami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar ķīmisku nervu reaģentu, kas pieder tā dēvētajai “Novičok” grupai.

Bundestāga Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Norberts Retgens aicināja Eiropas Savienību (ES) ieņemt skaidru, stingru un vienotu nostāju šajā jautājumā.

“Mēs atkal esam brutāli konfrontēti ar Putina režīma nežēlīgo realitāti,” raidorganizācijai ARD trešdien sacīja Retgens.

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien paziņoja, ka stingri nosoda Navaļnija saindēšanu, norādot, ka viņš ir nozieguma upuris.

"Mērķis bija viņu apklusināt, un es Vācijas valdības vārdā stingri nosodu šo noziegumu," preses konferencē pavēstīja kanclere.

Viņa sacīja, ka tagad sagaida paskaidrojumus no Krievijas valdības. Vācijas Ārlietu ministrs Heiko Māss izsauca Krievijas vēstnieku Sergeju Nečajevu un pieprasīja Krievijai veikt vispusīgu un caurskatāmu izmeklēšanu par Navaļnija saindēšanu.

Merkele iepriekš izteikusies, ka Navaļnija lietā varētu tikt sagatavota kopīga atbilde, līdzīga kādu ES sniedza pēc bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanas pirms diviem gadiem Lielbritānijā.

Kā ziņots, Skripaļs tika saindēts ar "Novičok". Toreiz, reaģējot uz notiekošo, 30 rietumu valstis izraidīja Krievijas diplomātus.

Saistībā ar jaunākajiem atklājumiem Navaļnija lietā, Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs trešdien paziņoja, ka Krievija ir gatava sadarboties ar Vāciju Navaļnija lietas izmeklēšanā, taču vienlaikus žēlojās, ka uz Krievijas lūgumu Vācijas ārstiem dalīties savos atklājumos par Navaļnija veselības stāvokli vēl neesot saņēmusi atbildes.

Ko Navaļnijs darīja Sibīrijā?

Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts pēc tam, kad viņam kļuva slikti, avioreisā no Sibīrijas pilsētas Tomskas, lidojot uz Maskavu.

Sibīrijā Navaļnijs gatavoja kārtējo reportāžu par Krievijas partijas “Vienotā Krievija” biedru korumpētību. To iespējams noskatīties šeit (reportāža ir krievu valodā):

Krievijas politisko norišu eksperti un opozicionāri gan izvairās saistīt Navaļnija incidentu ar konkrēto vizīti Sibīrijā.

Nesenā intervijā ar Latvijas televīzju Krievijas opozicionārs Vladimirs Kara-Murza, kurš pats divas reizes ticis saindēts un izdzīvojis, pieļāva, ka Navaļnija indēšana, iespējams, plānota jau labu laiku iepriekš.