foto: REUTERS/SCANPIX
Lietuvā pēdējā laikā patvērumu lūguši 11 Baltkrievijas pilsoņi; Latvijā - neviens
Pasaulē
2020. gada 26. augusts, 11:35

Lietuvā pēdējā laikā patvērumu lūguši 11 Baltkrievijas pilsoņi; Latvijā - neviens

Jauns.lv / LETA

Lietuvā pēdējā laikā patvērumu lūguši 11 Baltkrievijas pilsoņi, bet Latvija pēdējās nedēļās nav saņēmusi patvēruma lūgumus no Baltkrievijas pilsoņiem, informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) un Valsts robežsardzē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Pašreiz pēc šiem notikumiem, pēc vēlēšanām, 11 Baltkrievijas pilsoņi lūguši patvērumu Lietuvā," sacīja Lietuvas Migrācijas departamenta vadītāja Evelīna Gudzinskaite.

Desmit no šiem cilvēkiem lūguši patvērumu uz robežas un viens, atrodoties Lietuvas teritorijā.

"Ņemot vērā to, kas pašreiz notiek Baltkrievijā, es teiktu, tas ir ļoti mazs skaitlis," sacīja Gudzinskaite, piebilstot, ka patvēruma lūdzēji kā iemeslu šādam lūgumam minējuši bailes no vajāšanas.

Lietuvā 50 000 cilvēku akcijā "Brīvības ceļš" apliecina atbalstu Baltkrievijai

Lietuvā svētdienas vakarā apmēram 50 000 cilvēku vēsturiskā Baltijas ceļa 31.gadadienā pulcējās akcijā "Brīvības ceļš", izveidojot dzīvo ķēdi no Viļņas ...

gallery icon
26

Gudzinskaite prognozēja, ka, represijām Baltkrievijā nebeidzoties, Lietuva varētu saņemt vairāk šādu lūgumu.

Patvēruma lūguma izskatīšana Lietuvā ilgst no vairākām nedēļām līdz pusgadam.

Vēl 20 Baltkrievijas pilsoņi pēdējā laikā ieradušies Lietuvā, atsaucoties uz humāniem iemesliem.

"Viņi visi aizbēga, vēloties izvairīties no vajāšanas (..), un gribēja atrasties drošā vietā," sacīja Gudzinskaite.

Ņemot vērā notikumus kaimiņvalstī, Lietuvas valdība šomēnes izdarīja izņēmumu attiecība uz Baltkrievijas pilsoņiem, ļaujot iebraukt Lietuvā humānu iemeslu dēļ.

Tikmēr Latvija pēdējās nedēļās nav saņēmusi patvēruma lūgumus no Baltkrievijas pilsoņiem, informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) un Valsts robežsardzē.

Patvēruma likumā skaidrots, ka persona iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu iesniedz personīgi Valsts robežsardzei robežšķērsošanas vietā vai robežsardzes struktūrvienībā, ja persona jau atrodas Latvijā.

Pēc iesnieguma saņemšanas robežsardze noņem patvēruma meklētāja pirkstu nospiedumus, lai pārbaudītu viņa identitāti, identificē patvēruma meklētāju un noskaidro viņa valstspiederību.

Patvēruma meklētājs personu apliecinošus un ceļošanas dokumentus nodod Valsts robežsardzei līdz brīdim, kad tiek pieņemts galīgais lēmums, izņemot gadījumu, kad patvēruma meklētājam ir cits likumīgs pamats uzturēties Latvijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Procedūra paredz, ka sākotnēji patvēruma meklētājam ir paredzētas pārrunas un sākotnējā intervija ar Valsts robežsardzi. 

Ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad pieņemts lēmums par iesnieguma pieņemšanu izskatīšanai, PMLP veic personisko interviju ar patvēruma meklētāju saistībā ar viņa vajāšanu vai smaga kaitējuma draudiem.

Ja patvēruma meklētājam nav pietiekamu līdzekļu, lai nodrošinātu savam veselības stāvoklim atbilstošus sadzīves apstākļus un savu uzturēšanos patvēruma procedūras laikā, viņu izmitina patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos.

PMLP iesniegumu izskata un lēmumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem triju mēnešu laikā no dienas, kad veikta personiskā intervija ar patvēruma meklētāju, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma reģistrēšanas.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs var pagarināt termiņu vēl par deviņiem mēnešiem.

Baltijas ceļa atceres pasākums Baltkrievijas tautas atbalstam

Baltijas ceļa atceres pasākums Baltkrievijas tautas atbalstam, kura laikā tiek veidota cilvēku ķēde no Brīvības pieminekļa līdz Tautas frontes muzejam.

gallery icon
53

9.augustā notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās saskaņā ar oficiālo rezultātu versiju Aleksandrs Lukašenko, kurš atrodas pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu, prezidentu Lukašenko un varas iestāžu īstenoto vardarbību pret protestētājiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.