Pasaulē
2020. gada 26. augusts, 06:02

Video: nirēji Baltijas jūrā nejauši uziet unikālu un 400 gadus senu atradumu

Jauns.lv

Kuģis atrasts 85 metru dziļumā un tas ir labi saglabājies – tam ir vien nelielu bojājumu pēdas uz klāja, masta un priekšgala.

Šādi nīderlandiešu kuģi kādreiz, laikos starp 16. gadsimta beigām un 18. gadsimta vidu, bija bieži sastopami Baltijas jūrā, bet vien retu reizi tādu izdevies atrast jūras dzelmē.

Atrastais tirdzniecības kuģis nav aprīkots ar ieročiem, bet tas varēja pārvadāt lielus kravu apjomus, un dažādu tolaik modernu tehnisku aprīkojumu dēļ tā vadīšanai bija vajadzīgi mazāki apkalpes resursi.

Tiek ziņots, ka ar šo atradumu var lepoties “Badewanne” brīvprātīgo nirēju grupa, kas meklē 1. un 2. pasaules kara kuģus Somu līcī.

“Kuģa vraks dod unikālu iespēju izpētīt attīstību šāda veida kuģos, kas kuģoja pa visu pasauli un kļuva par pamatu agrīnajai mūsdienu globalizācijai,” par atradumu priecājas Stokholmas universitātes jūrniecības arheologs Niklass Eriksons.

Koka kuģu vraki var saglabāties tikai dažās pasaules vietās. Zemais sāļuma līmenis Baltijas jūrā apvienojumā ar pilnīgu tumsu un ļoti zemu temperatūru visa gada garumā pasargāja šo kuģi no iznīcības. Šie apstākļi izglāba kuģi ne tikai no nelabvēlīgiem ārējiem faktoriem, bet arī no tārpiem, kas šādos apstākļos nevar izdzīvot.