foto: church.by
Baltkrievijas baznīcu krusta kari: ticīgie nosoda Lukašenko režīmu un pieprasa mieru 
Minskas baznīcās katru dienu notiek aizlūgumi un krusta gājieni par mieru Baltkrievijā.
Pasaulē
2020. gada 17. augusts, 07:12

Baltkrievijas baznīcu krusta kari: ticīgie nosoda Lukašenko režīmu un pieprasa mieru 

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Baltkrievu kristieši ir abās frontes pusēs – gan režīma spēka struktūrās, gan protestēju vidū, gan arī rāmo nogaidītāju pulkā. Baltkrievijas pareizticīgās baznīcas vadītājs, Krievijas pilsonis metropolīts Pāvels, kurš jau bija pasteidzies Lukašenko apsveikt ar uzvaru vēlēšanas, nu pieprasa politieslodzīto atbrīvošanu un tiesībsargājošām iestādēm pārtraukt vardarbību. Baptisti kategoriski iestājas pret Lukašenko iniciēto vardarbību, luterāņi mudina sēsties pie miera sarunu galda, bet katoļu līderis arhibīskaps Tadeušs Kondrusevičs aicina rokās neņemt ne ieroci, ne akmeni.

Ja vēl mazliet vairāk kā pirms nedēļas Baltkrievijā esošās oficiālās baznīcas varēja uzskatīt par mēreni apolitiskām, kas pārsvarā nodarbojās tikai un vienīgi ar garīgam ticības lietām, tad tagad tās jau ir kritiski noskaņotas pret Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko asiņaino režīmu un pieprasa gan pārtraukt varas struktūru visatļautību un vardarbību, gan politieslodzīto atbrīvošanu. Tiesa gan - vienas baznīcas pārstāvji to pieprasa “diplomātiski maigi”, bet otras jau agresīvi uzstājīgi, bet kopējais konteksts ir viens: eskalācijā tiek vainotas varas struktūras, speciālās milicijas vienības un karaspēks, kas uzbrūk neaizsargātiem mierīgajiem protestētājiem.

Baltkrievijas pareizticīgie pieprasa politieslodzīto atbrīvošanu

Baltkrievijas pareizticīgās baznīcās vadītājs, Minskas un Zaslavskas (Zaslavska: sena baltkrievu pilsēta netālu no pašreizējās Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas, vēstures avotos minēta apmēram simts gadu agrāk nekā Minska, ap 985 gadu – red.) metropolīts Pāvels, starp citu, Krievijas pilsonis, tāpat kā viņa tiešais garīgais priekšnieks Maskavas patriarhs Kirils uzreiz pēc Lukašenko “ievēlēšanas” viņu apsveica par atkārtotu kļūšanu par valsts prezidentu un aicināja viņu arī turpmāk stāvēt Baltkrievijas suverenitātes sardzē.

Nedēļu vēlāk valstī ietekmīgās pareizticīgās baznīcas, kura vienmēr, vairāk nekā pārējās ticīgo kopienas, izcēlusies ar savu stipro lojalitāti Lukašenko režīmam, piemēram, piedaloties oficiālajos valsts pasākumos, galva toni jau mainīja un lika manīt, ka ar valsts varu Baltkrievijā kaut kas nav kartībā.

Metropolīts Pāvels 14. augustā, ieliekot pamatakmeni jaunbūvējamās Minskas sirdsskaidrā Sarovas Serafima baznīcas pamatos teica, ka ir ļoti norūpējies par traģiskajiem notikumiem Baltkrievijā. Tiešā veidā viņš nenosodīja Lukašenko režīmu, bet norādīja, ka tieši Lukašenko varā ir pārtraukt vardarbību pret nevainīgiem cilvēkiem, kuru īsteno “atsevišķas” valsts drošības struktūras. Metropolīts aicināja: “Lūdzu Aleksandru Lukašenko, kurš ir mūsu valsts Konstitūcijas garants, izdarīt visu iespējamo, lai apturētu vardarbību”.

Tai pašā laikā metropolīts arī aicināja ticīgos protestos neizmantot kristietības simbolus un pret diktatoru vērstajos pasākumos neiet “krusta ceļos”, jo tas neesot pieņemami baznīcai. Kad pie metropolīta vērsās aizturēto un politieslodzīto radinieki, lai baznīca palīdz atbrīvot ieslodzītos, baznīcas galva gan nebija tik noraidošs un apsolīja, ka Sinodes pārstāvim, kurš atbild par sakariem ar iekšlietu struktūrām nekavējoši uzdos sākt sarunas ar pastāvošo varu, lai aizturētie tiktu atbrīvoti.

Jāteic, ka metropolīts Pāvels tagad ir dilemmas priekšā, jo pareizticīgie ir gan vienā, gan otrā pusē, atzīstot: “Abās pretstāves pusēs – gan drošībnieku, gan protestētāju pusē ir mūsu baznīcas locekļi. Tie ir mūsu ļaudis. Un mana sāp sirds par visiem”. Tikmēr baznīcas vadītājs uzdevis visos dievnamos noturēt īpašas aizlūgšanas par mieru Baltkrievijā.

foto: Vida Press
Baltkrievijas pareizticīgās baznīcas vadītājs metropolīts Pāvels (vidū) kopā ar Uzbekistānas pareizticīgās baznīcas vadītāju Vikentiju (no kreisās) un Zaporožjes (Ukraina) metropolītu Lūku.

Savukārt tik “diplomātiski maigi” noskaņoti nav citi baznīcas garīdznieki. Daļa no viņiem atklāti aicina atbalstīt protestētājus, uzsverot, ka vēlēšanu rezultātu falsifikācija ir pretrunā ar kristīgās ētikas normām. Uz protestiem aicinošo garīdznieku vidū īpaši izceļas protoierejs Oļegs Šuļgins, kurš bijis milicijas kaujinieku (OMON) vienības garīgais aprūpētājs. Viņš savus kādreizējos aizbilstamos uzrunājis:

“Puiši, ko jūs tagad darāt? Esiet taču cēli Kristu kareivji, nevis izpildiet cilvēka, kas grib palikt pie varas, nomelnojot savu un jūsu sirdsapziņu, pavēles, neievērojot valsts likumus un pilsoņu tiesības!

Baptistu sauklis: “Stop vardarbībai!”

Atverot Baltkrievijas evaņģēlisko kristiešu (baptistu) mājaslapu uzreiz acīs metās sauklis “Stop vardarbībai!”. Baltkrievu baptisti šobrīd atgādina 33. psalma vārdus, ka Dievs “mīl taisnību un tiesu”. Evaņģēlisko kristiešu apvienība izplatījusi paziņojumu, kurā teikts:

“Mēs, baznīcas vadība, spēka struktūrām pieprasām pārtraukt cietsirdību un vardarbību, kā arī nežēlīgu apiešanos ar aizturētajiem. Pretējā gadījumā būs pazaudēta jebkura uzticība cilvēkiem ar uzplečiem un valsts varai. Mēs ceram, ka visi aizturētie tiks atbrīvoti. Mūsu valsti nav izsludināts kara stāvoklis, tāpēc pieprasām no pilsētu ielām aizvākt bruņoto spectehniku, kas tautai ievieš bailes”.

Luterāņi aicina lūgties, katoļi - sarunāties

Savukārt Baltkrievijas luterāņu vadītājs, mācītājs Vladimirs Tatarņikovs pauž: “Mēs savās luterāņu draudzēs visus aicinām lūgties par miera saglabāšanu mūsu zemē, par konfliktu izbeigšanos. Lai tiktu rasts risinājums par svētību visiem, novērsta vardarbība, par gudri vadību visu mūsu problēmu risinājumam”.

Toties katoļu garīdznieki rīkojušies radikālāk. Daudzi no viņiem izgājuši ielās atbalstīt protestētājus. Baltkrievijas katoļu arhibīskaps Tadeušs Kondrusevičs aicina rokās neņemt ne ieroci, akmeni, bet gan mudina varas pārstāvjus sēsties pie sarunu galda ar protestētājiem.

“Mūsu tēvzemē tik ļoti nepieciešamā miera un nacionālās saskaņas vārdā es vēršos pie Baltkrievijas Republikas valsts varas ar aicinājumu sākt konstruktīvu dialogu ar sabiedrību, izbeigt vardarbību un nekavējoties atbrīvot visus miermīlīgās akcijās aizturētos nevainīgos pilsoņus,” teikts arhibīskapa paziņojumā.

Protesti Baltkrievijā 2020. gada 14.-15. augustā - šoreiz demonstranti Minskā nav izklīdināti

gallery icon
18

Baltkrievijā atbrīvo aizturētos protestētājus

Visa uzmanība ceturtdienas vakarā Minskā tika pievērsta pirmstiesas aizturēšanas centram, kur tika atbrīvoti iepriekš aizturētie protestētāji.

gallery icon
32