foto: REUTERS/SCANPIX
Bagdādē sadursmēs ar policiju dzīvību zaudējuši divi protestētāji
Protestētāju nāve varētu no jauna aktivizēt protestus visā valstī pret valdības korupciju un nekompetenci.
Pasaulē
2020. gada 27. jūlijs, 14:08

Bagdādē sadursmēs ar policiju dzīvību zaudējuši divi protestētāji

Jauns.lv / LETA

Irākas galvaspilsētā Bagdādē drošības spēku sadursmēs ar protestētājiem dzīvību zaudējuši divi protestu dalībnieki, kam trāpījuši asaru gāzes šāviņi, pavēstīja mediķi.

Bojāgājušie ir pirmie upuri ar protestiem saistītajā vardarbībā, kopš amatā stājies jaunais premjerministrs.

Protestētāju nāve varētu no jauna aktivizēt protestus visā valstī pret valdības korupciju un nekompetenci, kas pēdējos mēnešos jau bija rimušies.

Svētdien protestētāji sarīkoja demonstrācijas saistībā ar pārrāvumiem elektrības padevē, kas pieredzēti galvaspilsētā un vairākās dienviddaļas pilsētās, kur, temperatūrai pārsniedzot 50 grādus, elektrības ģeneratori pārslogoti.

Bagdādē vairāki desmiti pulcējās protestu epicentrā Tahrira laukumā, kur izraisījās sadursmes ar policiju un drošības spēkiem.

"Šorīt nomira divi protestētāji. Vienam asaru gāzes šāviņš trāpīja galvā, otram - krūtīs," sacīja avots veselības aprūpes dienestā.

Protestos šie ir pirmie divi bojāgājušie, kopš pie amata pienākumu pildīšanas maijā stājās premjerministrs Mustafa al Kadimi, kas solījis dialogu ar protestētājiem.

Protestu laukumā pieredzēti "bēdīgi notikumi", teikts premjera biroja paziņojumā, vienlaikus norādot - drošības spēkiem dotas instrukcijas pie vardarbīgām metodēm ķerties vienīgi tad, ja tas ir absolūti nepieciešams.

Demonstrāciju vilnī nogalināti aptuveni 550 cilvēki, bet vēl 30 000 ievainoti.

Daudziem upuriem un cietušajiem trāpījuši militārie asaru gāzes šāviņi, kas var sadragāt galvaskausu, ja pūļu izkliedēšanai tiek raidīt tiešā tēmējumā, nevis arkveida trajektorijā.

Saistībā ar protestētāju nāves gadījumiem premjera Adila Abdulmahdi valdības laikā neviens pie atbildības saukts netika, savukārt Kademi solījis publicēt upuru sarakstus, veikt izmeklēšanu un uzsākt dialogu ar protestētājiem.

Tēmas