foto: AFP/Scanpix
Francija jaunajā Kosmosa spēku programmā plāno ieguldīt 4,3 miljardus eiro
Francijas aizsardzības ministre Floransa Parlī
2020. gada 24. jūlijs, 23:36

Francija jaunajā Kosmosa spēku programmā plāno ieguldīt 4,3 miljardus eiro

Jauns.lv / LETA

Francija par vairākiem simtiem miljoniem eiro palielinās izdevumus tās jaunajai Kosmosa spēku programmai, valstij gatavojoties potenciāli "nedraudzīgiem manevriem" starp pasaules lielvalstīm, piektdien paziņoja aizsardzības ministre Floransa Parlī.

"Mēs esam nonākuši no koncepcijas par kosmosu kā kopīgu labumu, kas kalpo zinātnei, līdz kosmosam, kurā valstis cīnās par globālu pārākumu," intervijā laikrakstam "Provence" sacīja Parlī. 

Jaunajos Gaisa un kosmosa spēkos, par kuriem Parlī oficiāli paziņos vēlāk, 2025.gadā būs 500 cilvēku liels personāls.

Investīcijas programmā 2019.-2025.gada budžeta periodā sasniegs 4,3 miljardus eiro, lai gan sākotnēji bija plānoti 3,6 miljardi.

"Mēs nekādā veidā neiesaistāmies bruņošanās sacensībā," sacīja Parlī, atkārtojot prezidenta Emanuela Makrona pagājušajā gadā pausto nostāju, kad viņš paziņoja par jauno iniciatīvu. "Taču mans pienākums ir nodrošināt, ka mūsu valsts rūpīgi identificē draudus, ar kuriem mūsu valsts var saskarties."

"Fakts ir tāds, ka satelīti tagad var pietuvoties mūsējiem un traucēt signāliem vai bojāt un pat iznīcināt tos," norādīja Parlī. "Drīz mums būs mazi patruļas satelīti, kas ļaus mums pamanīt un identificēt tos, kas atbildīgi par nedraudzīgiem manevriem."

Tēmas