foto: Pixabay
"Tā noformējums ir problemātisks" - pēc protestiem pret rasismu aicina mainīt Zviedrijas karogu
Zviedrijas karogs.
Pasaulē
2020. gada 15. jūlijs, 18:43

"Tā noformējums ir problemātisks" - pēc protestiem pret rasismu aicina mainīt Zviedrijas karogu

Jauns.lv

Zinātnieks un humānās palīdzības biedrības valdes loceklis Patriks Lindenforss viedokļa rakstā, kas pulicēts "Göteborgs Posten", aicinājis nomainīt Zviedrijas karogu pret kaut ko "iekļaujošāku", vēsta "Times of Sweden".

Pēc protestiem pret rasismu, kas pārņēmuši visu pasauli, izskanējis aicinājums mainīt Zviedrijas karogu tā kristīgā mantojuma dēļ. Uz Zviedrijas karoga attēlots krusts, kas simbolizē kristietību.

Tiek uzskatīts, ka karoga noformējums cēlies no Trešā Krusta kara. Taču pēc Patrika Lindenforsa domām simbols ir "problemātisks", norādot, ka kristietība ir saistīta ar verdzību.

Viņš apgalvo, ka Bībelē nav atrodami nekādi iebildumi pret verdzību. Tomēr cilvēki, kas cīnījas pret verdzību, bija tādi paši kristieši kā Viljams Vilberfors un Džons Ņūtons.

Zinātnieks apgalvo, ka vēl viens iemesls Zviedrijas karoga nomaiņai ir tāds, ka vairākums zviedru vairs nav kristieši un, ka kristietībai nav bijusi vispozitīvākā ietekme uz Zviedriju.

Tāpat viņš uzskata, ka Zviedrijas karoga izmantošana militārajās operācijās Tuvo Austrumu valstīs ir problemātiska, jo to var "interpretēt kā Krusta karu karogu".

Nesen Zviedrijā izskanējuši aicinājumi mainīt tās mantojumu, cita starpā parādoties viedoklim, ka kādu no bijušā Zviedrijas karaļa Kārļa XII statujām būtu jānomaina pret vides aktīvistes Grētas Tūnbergas statuju.