foto: HOUPLINE-RENARD/SIPA/Scanpix
Parīzes Dievmātes katedrāle tiks atjaunota iepriekšējā veidolā
Pasaulē
2020. gada 10. jūlijs, 13:42

Parīzes Dievmātes katedrāle tiks atjaunota iepriekšējā veidolā

Jauns.lv / LETA

Parīzes Dievmātes katedrāle pēc pagājušā gada postošā ugunsgrēka tiks atjaunota tās iepriekšējā veidolā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nekādu peldbaseinu vai dārzu uz katedrāles jumta, nekādas mūsdienīgas stikla smailes vai citu modernu akcentu. Turklāt, lai saglabātu vēsturisko precizitāti, celtniecībā atkal tiks izmantots cilvēka veselībai kaitīgais svins.

Tāds ir galīgais lēmums, par kuru Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien vienojies ar arhitektiem un vērienīgo restaurācijas darbu vadītāju.

Liesmu izpostītās Parīzes Dievmātes katedrāles jumtu ieskauj stalažas

Francijas parlaments otrdien pieņēmis likumu, kas paredz atjaunot ugunsgrēkā nopostīto Parīzes Dievmātes katedrāles jumtu, atstājot neizlemtu jautājumu, kā izskatīsies jaunā ...

gallery icon
17

Makrons, kurš vēlas, lai katedrāle tiktu atjaunota līdz 2024.gadā paredzētajai Parīzes Olimpiādei, sākotnēji pauda viedokli, ka pagājušā gada aprīlī daļēji nopostītajam 13.gadsimta dievnamam nepieciešams moderns arhitektonisks "akcents".

Taču tradicionālistu argumenti prezidentu beidzot pārliecinājuši, un viņš apstiprinājis iesniegto katedrāles atjaunošanas projektu, paziņojusi Nacionālā mantojuma un arhitektūras komisijai (CNPA).

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

Pirmdienas pēcpusdienā izcēlies ugunsgrēks slavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē, liesmām apņemot tās jumtu un ugunsgrēka rezultātā sabrukusi katedrāles torņa smaile. Uguns ...

gallery icon
115

Projekts paredz atjaunot sākotnējā veidolā arī 19.gadsimtā būvēto katedrāles smaili, kas ugunsgrēka rezultātā sagruva.

Ceturtdien iesniegtais projekts paredz arī atjaunošanā izmantot oriģinālos materiālus, tostarp svinu, lai "garantētu gotiskās mākslas meistardarba autentiskumu, harmoniju un viengabalainību".