foto: EPA/Scanpix
Pasaule piesaka karu Taizemes kokosriekstiem, jo tos novāc nežēlīgā veidā. FOTO
Taizemē ražotais kokosriekstu piens Bangkokas veikalu plauktos.
Pasaulē
2020. gada 12. jūlijs, 07:25

Pasaule piesaka karu Taizemes kokosriekstiem, jo tos novāc nežēlīgā veidā. FOTO

Jauns.lv

Kokosriekstu ūdens, kas kādreiz veldzēja tropu klimatiskās joslas iedzīvotāju slāpes, pirms vairākiem gadiem pēkšņi kļuva par īstu hitu Rietumu pasaules iedzīvotāju, galvenokārt tā dēvēto hipsteru vidū. Par dzērienu, kas maksā grašus, daudzi labklājīgās pasaules iedzīvotāji bija gatavi maksāt daudz, ļaujot kokosriekstu ražotājvalstīm saausīties un pamanīt labu biznesa iespēju. Taču tagad šim produktam tiek pieteikts boikots gan no veikalu, gan patērētāju puses. Kāpēc tā?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Taizeme ir viena no pasaulē lielākajām kokosriekstu produktu ražotājvalstīm. Daudzās Āzijas valstīs, tostarp Taizemē, kokosriekstu ražas novākšanas darbos jau izsenis tiek izmantoti īpaši apmācīti pērtiķi, kuri uzrāpjas augstajā kokosriekstu palmā un noplūc augļus.

Kā Taizemē pērtiķus māca novākt no palmām kokosriekstus

gallery icon
22

Šis fakts nav paslīdējis garām bezpeļņas organizācijai PETA, kas cīnās par ētisku attieksmi pret dzīvniekiem, pēc kā daudzas rietumvalstu lielveikalu ķēdes sāka atteikties no kokosriekstu produktu tirdzniecības savos plauktos.

PETA nupat paziņojusi, ka atrada astoņas fermas Taizemē, kur pērtiķi tiek padarīti par “kokosriekstu novākšanas mašīnām”. Kamēr cilvēks dienā var novākt aptuveni 80 kokosriekstus, veiklie pērtiķu tēviņi var sarūpēt veselus 1000 augļus.

Organizācija arī atklājusi, ka Taizemē darbojas pērtiķu skolas, kur dzīvniekus trenē augļu novākšanas darbiem, kā arī māca braukt ar velosipēdiem un spēlēt basketbolu, lai tādā veidā izklaidētu tūristus.

PETA paziņojumā norāda, ka šajās skolās pērtiķi, no kuriem lielākā daļa tikuši nelegāli notverti, kad tie vēl bija maziņi, uzrādīja stereotipisku uzvedību, kas norāda uz to, ka viņi tiek pakļauti lielam stresam. “Pērtiķi bija pieķēdēti pie vecām riepām vai ieslodzīti tik mazos būrīšos, ka tie knapi varēja apgriezties apkārt,” norādīja organizācijā, atklājot, ka vienā gadījumā tapa zināms – pērtiķiem tiek izrauti zobi, ja tie sakož savus skolotājus.

PETA norādījusi, ka šie ziņkārīgie un ļoti inteliģentie dzīvnieki tiek atrauti no brīvības, biedrošanās ar saviem sugas brāļiem un visa cita, kas to dzīvi padara nozīmīgu, lai kalpotu cilvēka mērķim – kokosriekstu savākšanai.

Organizācija arī aicinājusi cilvēkus pārstāt atbalstīt pērtiķu izmantošanu un atteikties no Taizemē ražotiem kokosriekstu produktiem.

Amizanti skati: kā cilvēki Taizemē cenšas atkarot no pērtiķiem savu pilsētu

gallery icon
43

Taizeme 2019. gadā uz ASV, Austrāliju, Eiropas Savienību un citām valstīm eksportējusi kokosriekstu pienu 395 miljonu ASV dolāru vērtībā. Kokosriekstu produkti, īpaši piens un ūdens, rietumu pasaulē iemantojis strauju popularitāti. Daudzi veselīga dzīvesveida entuziasti tic, ka kokosriekstu ūdens ir daudz veldzējošāks par parasto ūdeni, tāpēc dažādi šī augļa dzērieni kļuvuši populāri kā sportistu, tā hipsteru vidū. Savukārt kokosriekstu pienu izmanto kā kafijas, tā dažādu austrumniecisku ēdienu pagatavošanā.

Pērtiķu iesaistīšana ražas novākšanā Āzijas valstīs ir visai sena un ierasta prakse, jo neviens augstajā palmas kokā nevar uzkāpt tik veikli kā pērtiķis. Tomēr Somdžai Saeko, pērtiķu trenere no Suratani provinces, kas atrodas valsts dienvidos, neslēpj, ka pieprasījums pēc apmācītiem pērtiķiem pakāpeniski sarūk. “Es aizvien uzskatu, ka pērtiķi ir noderīgs rīks kokosriekstu novākšanā, bet es varu pateikt, ka tas viss mainās,” viņa norāda.
Saeko saka, ka pēdējo gadu laikā fermeri pamanījušies audzēt mazākas palmas, lai ar citām metodēm varētu novākt kokosriekstu augļus.

Saeko arī norāda, ka lielākā daļa saimnieku labi izturas pret saviem pērtiķiem, uztverot tos kā savus mājdzīvniekus, tomēr, protams, vienmēr ir izņēmumi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās