foto: Ekrānuzņēmums
Turku un kurdu sadursmes Vīnē saasina Austrijas un Turcijas attiecības
Demonstrācijām uzbrukuši cilvēki, kas saistīti ar turku galēji labējo organizāciju "Pelēkie vilki".
Pasaulē
2020. gada 29. jūnijs, 17:21

Turku un kurdu sadursmes Vīnē saasina Austrijas un Turcijas attiecības

Jauns.lv / LETA

Atkārtotās sadursmes starp kurdu atbalstītājiem un turku nacionālistiem Vīnē saasinājušas diplomātiskās attiecības starp Austriju un Turciju, un abu valstu Ārlietu ministrijas izsaukušas pretējās puses vēstniekus.

Austrijas varasiestādes apgalvo, ka pagājušajā nedēļā vairākām kreiso aktīvistu rīkotajām demonstrācijām uzbrukuši cilvēki, kas saistīti ar turku galēji labējo organizāciju "Pelēkie vilki".

Sadursmēs ievainoti septiņi policisti, kas centās noturēt abas grupas atstatu vienu no otras.

foto: Ekrānuzņēmums
Demonstrācijām uzbrukuši cilvēki, kas saistīti ar turku galēji labējo organizāciju "Pelēkie vilki".

Austrijas iekšlietu ministrs Karls Nēamers, kurš pārstāv konservatīvo Tautas partiju, uzsvēris, ka situāciju, kurā Turcijas iekšējie konflikti tiek risināti uz Austrijas zemes, ir "pilnīgi nepieņemama".

Nēamers sola, ka ministrija un policija darīs visu iespējamo, lai garantētu pulcēšanās brīvību.

Austrijas valdība arī paziņojusi, ka tuvākajās dienās noorganizēs sarunas starp policiju, izlūkdienestiem un integrācijas aģentūrām, lai apspriestu situāciju.

Tikmēr Turcijas Ārlietu ministrija cenšas izplatīt atšķirīgu Vīnes notikumu versiju.

Ankara apgalvo, ka demonstrācijas organizējusi Turcijā ārpus likuma pasludinātā kurdu nemiernieku organizācija Kurdistānas Strādnieku partija (PKK).

PKK tika izveidota 1978.gadā ar mērķi Turcijā panākt kurdu autonomiju, bet 1984.gadā tā kļuva par bruņotu grupējumu un par savu mērķi izvirzīja neatkarīgas kurdu valsts izveidošanu.

Turcijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka ir pilnīgi nepieņemami, ka Austrija šādās demonstrācijās pieļauj PKK propagandu, pieverot acis uz PKK simbolu izmantošanu un vēršanos pret Turciju.

Austrijas un Turcijas attiecības ir saspringtas jau labu laiku. Austrijas kanclers Sebastians Kurcs iestājas pret Turcijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un mēģina ierobežot Ankaras ietekmi uz lielo turku kopienu Austrijā.