Vietējais kalnracis Tanzānijā kļuvis par miljonāru, pārdodot divus ārkārtīgi retus dārgakmeņus
foto: Tanzānijas derīgo izrakteņu ministrija
Tanzānietis Saniuniu Laizers ar dārgakmeņiem
2020. gada 24. jūnijā, 23:28

Vietējais kalnracis Tanzānijā kļuvis par miljonāru, pārdodot divus ārkārtīgi retus dārgakmeņus

Jauns.lv

Kāds 52 gadus vecs kalnracis no Tanzānijas nakts laikā kļuvis par miljonāru pēc tam, kad pārdevis divus neapstrādātus tanzanīta akmeņus, ziņo BBC.

Vietējais kalnracis Tanzānijā kļuvis par miljonāru...

Par dārgakmeņiem, kuru kopējais svars sastādīja 15 kilogramus, tanzānietis Saniuniu Laizers nopelnīja vairāk nekā 3 miljonus eiro. Viens akmens svēris 9,2, kilogramus, bet otrs - 5,8 kilogramus. Līdz šim lielākais atrastais dārgakmens svēris 3,3 kilogramus.

"Rīt būs liela ballīte," BBC pavēstīja Laizers, vairāk nekā 30 bērnu tēvs. Laizeru ar vērtīgo atradumu un veiksmīgo darījumu apsveicis arī Tanzānijas prezidents Džons Magufuli. "Šis vietējā kalnrača guvums pierāda, ka Tanzānija ir bagāta valsts," sacīja prezidents.

foto: VIA REUTERS
Atrastie tanzanīti
Atrastie tanzanīti

Laizera kungs, kuram ir četras sievas, sacīja, ka svinībām nokaus govi. Tāpat viņš arī plāno veikt ieguldījumu savā kopienā Simanjiro apgabalā Mandžārā. "Es gribu uzbūvēt iepirkšanās centru un skolu. Es gribu uzbūvēt skolu netālu no manām mājām. Šeit dzīvo daudz nabadzīgu cilvēku, kuri nevar atļauties aizvest savus bērnus uz skolu," par saviem plāniem pastāstījis jaunais miljonārs. "Es pats neesmu izglītots, bet vēlētos, lai mani bērni profesionāli iemācītos vadīt uzņēmumu."

Vīrietis stāsta, ka lielais guvums viņa dzīvesveidu īpaši nemainīšot. Viņš joprojām plāno rūpēties par savām 2000 govīm.

Tanzanīts ir atrodams tikai Tanzānijas ziemeļdaļā, nelielā apgabalā ap Mererani kalniem. Tas ir viens no retākajiem dārgakmeņiem uz Zemes, un kāds vietējais ģeologs lēš, ka tā ieguve nākamo 20 gadu laikā varētu pilnībā izzust. Tanzanītam ir iespējamas vairākas nokrāsas, tostarp zaļa, sarkana, violeta un zila. Jo retākas krāsas un dzidrāks tanzanīts, jo dārgāks tas ir.

Tanzānija atbalsta un licencē vietējo kalnraču centienus iegūt šo vērtīgo dārgakmeni, taču īpaši izplatīta ir lielo kompāniju nelegāla akmeņu ieguve.