Pasaulē
2020. gada 24. jūnijs, 15:00

Putins atliktajā Uzvaras dienas parādē slavē PSRS lomu Otrajā pasaules karā

LETA

Maskavā trešdien notika koronavīrusa pandēmijas dēļ atliktā karaspēka parāde par godu Padomju Savienības uzvaras pār nacistisko Vāciju 75.gadadienai, kurā Krievijas prezidents Vladimirs Putins cildināja PSRS lomu Otrajā pasaules karā.

"Neiespējami iedomāties, kas būtu noticis ar pasauli, ja to nebūtu aizstāvējusi Sarkanā armija," uzrunājot parādes dalībniekus un skatītājus, sacīja Putins.

Ierasti šī parāde notiek 9.maijā, taču Covid-19 pandēmijas dēļ tā tika atlikta. 24.jūnijs par parādes norises datumu tika izvēlēts tādēļ, ka šajā datumā 1945.gadā Sarkanajā laukumā notika militārā parāde par godu Padomju Savienības uzvarai pār nacistisko Vāciju.

Trešdienas parādē piedalījās 14 000 karavīru, kā arī militārā tehnika. Parādē piedalījās arī militārpersonas no Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Indijas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Ķīnas, Moldovas, Mongolijas, Serbijas, Tadžikistānas, Turkmenistānas un Uzbekistānas.

Kopā ar Putinu klātienē parādi noskatījās arī vairāku valstu vadītāji - Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, kurš bija ieradies kopā ar diviem dēliem, Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs, Moldovas prezidents Igors Dodons, Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs, Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons, Uzbekistānas prezidents Šavkats Mirzijojevs,  kā arī Bosnijas un Hercegovinas prezidentūras serbu pārstāvis Milorads Dodiks.

Lai noskatītos parādi, Maskavā bija ieradies arī Kirgizstānas prezidents Sooronbajs Džeenbekovs, tomēr, kad tika atklāts, ka trīs Kirgizstānas delegācija locekļi inficējušies ar koronavīrusu, Džeenbekovs pašizolējās.