foto: AFP/Scanpix
Čenuna uzvedība šobrīd esot neparasta. Kas notiek Ziemeļkorejā?
Kims Čenuns.
Pasaulē
2020. gada 24. maijs, 04:11

Čenuna uzvedība šobrīd esot neparasta. Kas notiek Ziemeļkorejā?

Jauns.lv

Vēl pavisam nesen pasaulē aktīvi apsprieda totalitārās Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna pazušanu, spekulējot, ka diktators ir smagi slims vai pat miris, taču viņš pārtrauca šīs runas, parādoties publiski. Tomēr analītiķi norāda, ka Čenuna uzvedība šobrīd ir neierasta.

Ziemeļkorejas ikdiena: drūmas un ne tik drūmas ainiņas no izolētās valsts

Ziemeļkorejas ikdiena - drūmas un ne tik drūmas ainiņas no izolētās valsts

gallery icon
66

Aģentūra “Reuters” raksta, ka šogad aprīlī un maijā Čenuns publiskā parādījās vien četras reizes, kamēr šajā pašā posmā pērn tās bija 27 reizes. Kopš nākšanas pie varas 2011. gadā iepriekšējais mazākais publiskas parādīšanās skaits šajā laika posmā bija 2017. gadā, kad viņš bija manīts 21 reizi, liecina Seulā bāzētas organizācijas, kas seko līdzi notikumiem Ziemeļkorejā vadītāja Čada O’Karola apkopotā informācija.

Viņš norāda, ka šāda Čenuna uzvedība ir neparasta.

Pasaules medijos nereti parādās minējumi par Čenuna veselības stāvokli, tomēr nekas no izskanējušā līdz šim oficiāli nav apstiprināts, jo Ziemeļkoreja ļoti stingri kontrolē visu informāciju, kas iziet ārā. Visbiežāk ziņas par Kimu Čenunu sniedz vai nu Dienvidkorejas vai ASV izlūki un speciālisti, kuri rūpīgi uzmana, kas notiek šajā ar kodolieročiem bruņotajā valstī, kas nav tendēta uz sadarbošanos starptautiskā līmenī.

Dienvidkorejas amatpersonas min, ka Kima slēpšanās no sabiedrības acīm varētu būt saistīta ar piesardzību Covid-19 izplatības dēļ. Lai arī iepriekš Ziemeļkoreja apgalvoja, ka vīrusa tur nav, valstī ir atcelti, pārcelti vai samazināti publisku pasākumu mērogi.

Vārdā nenosaukts avots Dienvidkorejas valdībā minējis, ka Čenuns visdrīzāk turpina pildīt savus pienākumus no savas villas Vonsanā. Tikpat labi viņš šobrīd gluži vienkārši fokusējas uz dažiem iekšējiem ekonomiskajiem un politiskajiem mērķiem, kurus viņš ieskicēja vēl pirms koronavīrusa pandēmijas, sacīja bijusī izlūkošanas analītiķe ASV valdībā Reičela Minjounga Lī.

Tikmēr zināms, ka pēdējo reizi publiski Čenuns parādījās 1. maijā, pārtraucot divas nedēļas ilgušās spekulācijas par viņa veselību un dzīvību. Kopš tā laika Ziemeļkorejas mediji izplatījuši virkni stāstu par Kimu, kurš saņem vai sūta vēstules un diplomātiskus ziņojumus, taču nevienā sižetā nav bijis parādīts, ka viņš iznāktu sabiedrībā.

Ilgākais laiks, kuru Kims Čenuns bijis prom no sabiedrības acīm, bija fiksēts 2014. gadā, kad nekādu ziņu par viņu nebija 40 dienas. Vēlāk Dienvidkorejas izlūki vēstīja, ka diktatoram tika veikta potītes operācija.