foto: AFP/Scanpix
Lielbritānija aicina ES atmest "ideoloģisko" pieeju pēcbreksita sarunās
Borisa Džonsona kabineta loceklis Maikls Gov atzina, ka abu pušu nostājās ir nozīmīgas atšķirības vairākos jautājumos, tostarp par zvejniecības tiesībām un kopīgiem standartiem.
Pasaulē
2020. gada 19. maijs, 22:43

Lielbritānija aicina ES atmest "ideoloģisko" pieeju pēcbreksita sarunās

Jauns.lv / LETA

Lielbritānija otrdien aicinājusi Eiropas Savienību (ES) atmest "ideoloģisko" pieeju pēcbreksita sarunās, tomēr vienlaikus uzsverot, ka ir apņēmības pilna panākt vienošanos.

Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona kabineta loceklis Maikls Govs parlamentā sacīja, ka pēdējā sarunu raundā ir panākts zināms progress, lai gan sarunu kārta noslēdzās, abām pusēm sūdzoties par strupceļu.

Govs atzina, ka abu pušu nostājās ir nozīmīgas atšķirības vairākos jautājumos, tostarp par zvejniecības tiesībām un kopīgiem standartiem.

"ES būtībā vēlas, lai mēs pakļaujamies viņu kluba noteikumiem, lai gan mēs vairs neesam tā biedri," sacīja Govs.

Tomēr "mēs uzskatām, ka vienošanās ir iespējama, ja tiks izrādīts elastīgums," viņš piebilda.

"Valdība ir apņēmības pilna panākt vienošanos, kuras galvenā sastāvdaļa būtu brīvās tirdzniecības līgums (..), bet panākumi ir atkarīgi no tā, vai ES atzīs Lielbritāniju par suverēnu līdzinieku," sacīja Govs.

Viņš paziņoja, ka ES ir jāatsakās no savas ideoloģiskas pieejas.

Džonsons solījis pabeigt sarunas par Lielbritānijas nākotnes attiecībām ar ES līdz gada beigām.

Kopš Covid-19 pandēmijas izraisīšanās Londonas un Briseles sarunas noris videokonferenču formātā, tomēr vēl pirms tam daudzi eksperti brīdināja, ka šī termiņā ievērošana nešķiet reālistiska.

Sarunu noslēdzošā kārta paredzēta jūnijā, un jūnija beigas ir galējais termiņš, kad Londona var lūgt pārejas perioda pagarināšanu, ko Džonsons joprojām kategoriski noraida.

Lielbritānijas valdība ir publiskojusi juridisko tekstu uzmetumus, kas izmantoti sarunās, un jaunu globālo tarifu plānu, kam no 2021.gada janvāra jāaizstāj ES ārējie muitas tarifi.

Šie muitas tarifi attieksies uz valstīm, ar kurām Lielbritānijai nav tirdzniecības vienošanās.