foto: AP/Scanpix
Polija kritizē Katiņas slaktiņa upuriem veltīto piemiņas plākšņu novākšanu Krievijā
Katiņas slaktiņa upuriem veltītais piemineklis Varšavā.
Pasaulē
2020. gada 8. maijs, 16:05

Polija kritizē Katiņas slaktiņa upuriem veltīto piemiņas plākšņu novākšanu Krievijā

Jauns.lv / LETA

Polijas vicepremjers Pjotrs Glinskis valsts vārdā izteicis protestu par Katiņas slaktiņa upuriem veltīto piemiņas plākšņu noņemšanu no bijušās Padomju Savienības slepenpolicijas ēkas fasādes Tverā, Krievijas rietumos.

Glinskis, kurš ieņem arī kultūras ministra amatu, piektdien intervijā radio "Trojka" pauda nožēlu par piemiņas plākšņu novākšanu un uzsvēra, ka Polija protestēs pret to.

Plāksnes tika noņemtas ceturtdien, liecina Krievijas mediju ziņotais.

No 1940.gada 3.aprīļa padomju iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairāk nekā 22 000 poļu armijas un policijas virsnieku, ārstu, profesoru, priesteru un citu intelektuālās elites pārstāvju, kas tika sagūstīti pēc padomju armijas iebrukuma Polijā 1939.gada 17.septembrī. Pirmās gūstekņu masu slepkavības notika Katiņas mežā.

Sākotnēji Padomju Savienība vainoja slaktiņā nacistiskās Vācijas armiju, un tikai 1990.gadā Maskava atzina, ka pavēli nogalināt poļus deva PSRS diktators Josifs Staļins.

Polijas Nacionālās piemiņas institūta vadītājs Jaroslavs Šareks intervijā "Trojka" ceturtdien sacīja, ka, atspoguļojot 20.gadsimta vēsturi, Krievija atgriežas pie Staļina naratīva.

"Var noņemt plāksnes, bet tas neanulē faktus, kurus zina visa brīvā pasaule," uzsvēra Šareks.

Šodien tiek atzīmēta 75.gadskārta kopš Otrā pasaules kara beigām Eiropā.

Polijai kara beigas nozīmēja arī Padomju Savienības okupācijas sākumu.

"Pirms 75 gadiem mēs cerējām atgūt brīvību, bet Sarkanā armija palika poļu zemē gandrīz 50 gadus. Atcerēsimies visus šo nehumāno režīmu upurus un aizmirstos varoņus," tviterī piektdien aicināja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.