Pasaulē
2020. gada 7. maijs, 14:52

EK prezentē rīcības plānu labākai cīņai pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien publiskojusi ambiciozu un daudzpusīgu rīcības plānu, kurā noteikti konkrēti pasākumi, kurus EK īstenos nākamajos 12 mēnešos, lai labāk realizētu, uzraudzītu un koordinētu Eiropas Savienības (ES) noteikumus naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas apkarošanai.

Šīs jaunās un daudzpusīgās pieejas mērķis ir likvidēt jebkādas atlikušās ES noteikumu nepilnības un vājos posmus, norāda EK.

"Mums nepieciešams apturēt netīras naudas iekļūšanu mūsu finanšu sistēmā. Šodien mēs ar daudzpusīgu un plašu rīcības plānu pastiprinām mūsu aizsardzību, lai cīnītos pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu. Mūsu noteikumos un to realizēšanā nedrīkst būt vājo posmu. Mēs esam apņēmušies nākamajos 12 mēnešos īstenot visus šos pasākumus, ātri un konsekventi. Mēs arī stiprinām ES globālo lomu starptautisko standartu veidošanā attiecībā uz cīņu pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu," sacījis EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

Ceturtdien prezentētais rīcības plāns balstīts uz sešiem pīlāriem, kuru mērķis ir uzlabot ES vispārējo cīņu pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu, kā arī stiprināt ES globālo lomu šajā jomā. Apvienojot šos pīlārus, tiks nodrošināta labāka ES noteikumu saskaņotība un efektivitāte, kā arī tiks uzlabota šo noteikumu uzraudzība un koordinācija starp ES dalībvalstu varasiestādēm, skaidro EK.

Šajos sešos pīlāros EK paredzējusi efektīvi īstenot ES noteikumus, izveidot vienotu ES noteikumu kopumu, veikt ES līmeņa noteikumu uzraudzību, nodrošināt koordinēšanas un atbalsta mehānismu dalībvalstu finanšu izlūkošanas vienībām, nodrošināt krimināllikuma normu noteikšanu ES līmenī un informācijas apmaiņu, kā arī veicināt ES globālo lomu šajā jomā.

EK ceturtdien arī publiskojusi caurskatāmāku un izsmalcinātāku metodoloģiju, lai noteiktu augsta riska trešās pasaules valstis, kurās ir stratēģiskas nepilnības to regulējumā attiecībā uz nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un terorisma finansēšanas novēršanu, kas rada būtiskus draudus ES finanšu sistēmai.

Tāpat komisija arī atjaunojusi sarakstu ar trešās pasaules valstīm, kurās konstatētas šāda regulējuma nepilnības.

Šajā sarakstā iekļautas Bahamu salas, Barbadosa, Botsvāna, Kambodža, Gana, Jamaika, Mauritānija, Mongolija, Mjanma, Nikaragva, Panama un Zimbabve. Savukārt no šī saraksta svītrotas Bosnija un Hercegovina, Etiopija, Gajana, Laosa, Šrilanka un Tunisija.