foto: Ekrānuzņēmums
Polija pabeigusi ziņojumu par reparācijām, pagaidām paturēs to slepenībā
Nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers.
Pasaulē
2020. gada 5. maijs, 14:09

Polija pabeigusi ziņojumu par reparācijām, pagaidām paturēs to slepenībā

Jauns.lv / LETA

Polijas parlamenta komisija ir pabeigusi darbu pie ziņojuma par zaudējumiem, ko nacistiskā Vācija Otrajā pasaules karā nodarījusi Polijai, tomēr uz nenoteiktu laiku šis ziņojums paliks slepens.

Kaut arī darbs pie ziņojuma ir pabeigts, komisijas bijušais priekšsēdētājs Arkadjušs Mularčiks ziņu aģentūrai DPA norādīja, ka komentārus pagaidām sniegt nevēlas.

"Tam būs piemērots laiks," sacīja valdošās partijas "Likums un taisnīgums" politiķis.

Komisija tika izveidota 2017.gadā, lai izvērtētu zaudējumus, kas karā nodarīti Polijai.

foto: Ekrānuzņēmums
Nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers.

Atbilstoši vispārpieņemtam viedoklim ziņojums varētu kļūt par pamatu reparācijas prasībām, ko Polija varētu izvirzīt Vācijai.

Atbilstoši agrākajām Polijas aplēsēm, kas balstītas 1946.gada novērtējumā un procentos, zaudējuma apjoms sasniedz 800 miljardus eiro.

Pirms 80.gadadienas kopš kara sākuma Polija būtiski palielināja spiedienu debatēs par reparācijām, tomēr tagad, neilgi pirms kara beigu 75.gadadienas, kas tiks atzīmēta piektdien, tonis kļuvis mērenāks.

"Reparāciju jautājums šobrīd nav Polijas valdības diskusiju temats," norādīja Polijas Ārlietu ministrija.

Berlīne uzskata, ka jautājums ir izbeigts līdz ar 1990.gada Vienošanos par galīgo noregulējumu attiecībā uz Vāciju, kas kļuva par starptautisko bāzi Vācijas apvienošanai.

Vienošanos noslēdza Austrumvācija un Rietumvācija, kā arī četras bijušās okupācijas varas - ASV, Francija, Lielbritānija un Padomju Savienība.