foto: EPA/Scanpix
Ārsti Covid-19 pacientiem ievērojuši līdz šim nepamanītu simptomu
Kājas nav pirmās, kuras apskata, kad notiek vīrusa izmeklējumi, jo tas galvenokārt ietekmē plaušas.
Pasaulē
2020. gada 15. aprīlis, 15:05

Ārsti Covid-19 pacientiem ievērojuši līdz šim nepamanītu simptomu

Jauns.lv

Ar jauno atklājumu dalījušies Spānijas ortopēdi, kuru pētījumu apstiprinājuši arī itāļu un franču kolēģi.

Spānijas ortopēdijas padome publicējusi rakstu, kurā teikts, ka iekaisums un zilumi uz kājām var būt koronavīrusa pazīme. Tas atklāts tikai tagad, kad ārsti pamanīja likumsakarību. Kājas nav pirmās, kuras apskata, kad notiek koronavīrusa izmeklējumi, jo tas galvenokārt ietekmē plaušas. Turklāt visi ievainojumi un izsitumi līdz šim tika novelti uz citām slimībām, piemēram, tropu drudzi, vēsta "Daily Mail".

foto: Twitter
Spānijas ortopēdistu padome savā vietnē publicējusi rakstu, kurā teikts, ka iekaisums un zilumi uz kājām var būt koronavīrusa pazīme.

Ārstus uz izmeklēšanu pamudināja 13 gadus vecs zēns, kuram uz kājas tika konstatēts iekaisums, bet iegūto brūci attiecināja uz zirnekļa kodumu. Tomēr parādījās arvien vairāk pacientu ar kāju iekaisumiem. Tie var izskatīties dažādi – kā izsitumi no vējbakām, iekaisusi tulzna vai zilumi. Spānijas ortopēdu pētījumu apstiprinājis arī britu ārsts Daniels Gordons.

foto: Twitter
Mediķi iesaka pievērst uzmanību savu kāju stāvoklim.

„Tas ir ļoti iespējams. Daudzi vīrusi uz ādas izraisa izsitumus vai iekaisumus. Tie ietekmē visu ķermeni un neizvēlas vienu vājāko vietu. Kaut arī ar koronavīrusu inficētie pacienti galvenokārt cieš no plaušu komplikācijām,” stāsta Gordons.

foto: Twitter
Mediķi pievērsa uzmanību tam, ka parādījās arvien vairāk pacientu ar kāju iekaisumiem.

Neskatoties uz to, ka šis simptoms galvenokārt izpaužas bērniem, pusaudžiem un jauniešiem, mediķi iesaka pievērst uzmanību savu kāju stāvoklim. Tajā pašā laikā nevajadzētu arī krist histērijā un būt pārlieku satrauktiem. Kaut arī tas ir pamatots ar faktiem, tie joprojām ir tikai pieņēmumi, kas vēl vairākkārt jāapstiprina.