foto: imago images/Rupert Oberhäuser/Scanpix
Covid-19 ir atnācis uz visiem laikiem, paziņo krievu mikrobiologs
2020. gada 7. aprīlis, 14:10

Covid-19 ir atnācis uz visiem laikiem, paziņo krievu mikrobiologs

Jauns.lv

Telekanāla "Krievija-1" raidījumā "60 minūtes" Krievijas Zinātņu akadēmijas augstākā līmeņa biedrs, mikrobiologs Vitālijs Zverevs paziņoja, ka visiem ir laiks pieņemt to, ka jaunais koronavīruss paliks ar cilvēci uz visiem laikiem.

"Vajag saprast, ka šis vīruss ir ieradies cilvēku populācijā ne uz vienu dienu, līdz vasarai vai rudenim, bet tas ir atnācis uz daudziem gadiem, iespējams, uz visiem laikiem. Šo infekciju pārslimos septiņdesmit procenti pasaules iedzīvotāju," sacīja krievu mikrobiologs.

Pēc Zvereva domām, inficēties ar vīrusu var milzīgs daudzums cilvēku un, ja Covid-19 testēšana notiktu masveidā, konstatēto inficēto skaits būtu ievērojami liekāks, nekā šobrīd zināms. Taču mirstības rādītājs no koronvīrusa infekcijas kļūtu zemāks.

"Mirstības skaitlis – tie nav nekādi pieci procenti, tas ir mazāks nekā gripai. Un šī ir tā infekcija, ar kuru mēs dzīvosim tāpat, kā dzīvojam ar gripu," piebildis 67 gadus vecais krievu eksperts.

Savukārt profesors un medicīnas doktors Žilbers Masards "Lenta.ru" norādīja, ka šobrīd nevar prognozēt to, cik ilgi koronavīrusa izplatība turpināsies.

"Mēs zinām tikai to, ka Ķīnā tas sākās decembra beigās un jau tagad viņi ziņo, ka epidēmija beidzas. Tur tas ilga gandrīz trīs mēnešus. Nevaru iedomāties, ka pie mums tas beigsies ātrāk," sacīja doktors.

Pēc viņa teiktā, "šis ir pavisam jauns fenomens". "Vienīgā pieredze, kas mums ir bijusi ir SARS (smagais akūtais respiratorais sindroms) 2003. gadā Ķīnā un pēc tam MERS (Tuvo Austrumu respiratorā sindroma koronavīruss) 2012. gadā Tuvajos Austrumos. Pēc šiem piemēriem mēs redzam, ka ka jauna epidēmija notiek aptuveni katru desmitgadi," sacīja profesors.