foto: EPA/Scanpix
Miris poļu komponists Kšištofs Pendereckis
Pasaulē
2020. gada 29. marts, 12:22

Miris poļu komponists Kšištofs Pendereckis

LETA

86 gadu vecumā svētdien aizgājis mūžībā poļu klasiskās mūzikas komponists Kšištofs Pendereckis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš miris savās mājās Krakovā pēc ilgas slimības,  paziņojusi komponista atraitnes Elžbetas Pendereckas dibinātā Ludviga van Bēthovena asociācija.

Pendereckis sarakstījis četras operas, trīs simfonijas un daudzus simfoniskus skaņdarbus.

Komponists kļuva slavens 1961.gadā ar skaņdarbu "Raudas par Hirosimas upuriem",  par kuru saņēma ANO izglītības un kultūras organizācijas (UNESCO) balvu. 

Kā vēsta vikipēdija, tad Pendereckis ir prestižu balvu ieguvējs (tai skaitā trīs Grammy balvas 1987., 1998. un 2001. gadā). Četru operu, astoņu simfoniju un daudzu citu kompozciju autors. Viens no monumentālākajiem Penderecka darbiem ir no 1980. līdz 2005. gadam rakstītais "Poļu rekviēms" (Polskie Requiem).

Studējis Krakovas konservatorijā. Daiļrades sākumā ietekmējies no Bēlas Bartoka, Igora Stravinska, Pjēra Bulēza, Luidži Nono. 20. gadsimta septiņdesmitajos gados mainīja komponēšanas stilu, tuvojoties postromantismam, un iespaidojoties no Franča Šūberta, Žana Sibēliusa, Gustava Mālera un Dmitrija Šostakoviča. Penderecka mūzika izmantota vairākās pazīstamās kinofilmās, to starpā Je t'aime, je t'aime Poster (Alēns Renē, 1968), "Garu izdzinējs" (Viljams Frīdkins, 1979), "Mirdzums" (Stenlijs Kubriks, 1980), "Iekšzemes impērija" (Deivids Linčs, 2006)