foto: Ekrānuzņēmums
Karantīna Portugālē: skats uz Lisabonas tukšajām ielām no gaisa
Lisabonas ielas un iecienītākās tūristu vietas kļuvušas gandrīz tukšas.
Pasaulē
2020. gada 24. marts, 11:10

Karantīna Portugālē: skats uz Lisabonas tukšajām ielām no gaisa

Jauns.lv

Pēc tam, kad Portugāles valdība izsludināja karantīnu un aicināja cilvēkiem palikt mājās, lai apturētu koronavīrusa uzliesmojumu, Lisabonas ielas un iecienītākās tūristu vietas kļuvušas gandrīz tukšas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Portugālē apstiprināti 2060 inficēšanās un 23 Covid-19 izraisīti nāves gadījumi. Neskatoties uz skaitļiem, kas ir daudz zemāki nekā citās Eiropas dienvidu valstīs, piemēram, Itālijā un Spānijā, arī Portugāle pagājušajā nedēļā izsludināja ārkārtējo stāvokli, lai apkarotu bīstamā vīrusa izplatību.

Valsts slēdza visus nebūtiskos uzņēmumus un ieviesa jaunus ierobežojumus tiem, kas joprojām turpina darbu. Veselības ministrija paredz, ka jauni inficēšanās gadījumi eksponenciāli pieaugs vismaz līdz aprīļa beigām.

foto: Ekrānuzņēmums
Lisabonas ielas un iecienītākās tūristu vietas kļuvušas gandrīz tukšas.

"Šis ir ārkārtējs lēmums uz ārkārtēju periodu," konservatīvais prezidents Marselu Ribelu di Soza sacīja televīzijas uzrunā, kurā viņš izskaidroja savus iemeslus ārkārtējā stāvokļa pieņemšanai, kas stājas spēkā pusnaktī uz ceturtdienu.

"Tas nav demokrātijas pārtraukums. Tas ir demokrātijas mēģinājums novērst nelabojamu pārtraukumu cilvēku dzīvē."

Portugālē, kur dzīvo apmēram 10 miljoni cilvēku, ārkārtējs stāvoklis tiek izsludināts pirmoreiz, kopš valsts septiņdesmitajos gados atgriezās pie demokrātijas pēc gadu desmitiem ilgušas labējas diktatūras.

foto: Ekrānuzņēmums
Portugālē dzīvo apmēram 10 miljoni cilvēku.

Dekrēts par ārkārtēja stāvokļa izsludināšanu ļauj valdībai apturēt dažas konstitucionālās tiesības un brīvības, tai skaitā pārvietošanās brīvību un tiesības streikot. Tas arī ļauj valdībai piespiedu kārtā ievietot cilvēkus karantīnā.

Ārkārtējais stāvoklis var tikt pagarināts, beidzoties sākotnējam 15 dienu termiņam, un premjers sacīja, ka tas var ilgt vairākus mēnešus.