foto: ZUMAPRESS.com
Daudzus pasaulē izbrīnījuši māņticīgie un savādie Irānas garīgā līdera izteikumi par Covid-19
Irānas augstais garīgais līderis ajatolla Ali Hamenei.
Pasaulē
2020. gada 25. marts, 05:21

Daudzus pasaulē izbrīnījuši māņticīgie un savādie Irānas garīgā līdera izteikumi par Covid-19

Jauns.lv

Irānas Islāma Republika ir viena no “līderēm” jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 inficēto un mirušo skaita ziņā. Jau iepriekš cilvēkus visā pasaulē izbrīnīja dažādi māņi, kurus cilvēki tur lika lietā, lai cīnītos pret infekciju – bija gan lūgšanas, gan mošeju laizīšana, bet tagad daudziem raukt uzacis licis valsts augstais līderis ajatolla Ali Hamenei.

Lai pasaulei nodotu ajatollas vēstījumus, sociālajā tīklā “Twitter” ir izveidoti konti persiešu, arābu, urdu, krievu, franču un angļu valodās. Šajos kontos garīgais līderis bieži izsaka pret ASV un Izraēlu vērstas apsūdzības, kā arī citus visai savdabīgus prātojumus. Piemēram, daudziem licies visai interesanti, kādā veidā ajatolla atteicās no ASV piedāvātās palīdzības cīņai pret Covid-19.

“ASV valdība vairākas reizes paziņojusi, ka viņi ir gatavi palīdzēt Irānai ar medikamentiem cīņai pret koronavīrusa uzliesmojumu. Tas ir savādi. Pirmkārt, jūsu pašu amatpersonas runā par [medikamentu] deficītu. To, kas jums ir, dodiet saviem pacientiem. Otrkārt, jūs apsūdz [jaunā] koronavīrusa radīšanā. Nezinu, cik ļoti tā ir patiesība, bet, ja šādi apgalvojumi ir, tad kurš vieds cilvēks jums ticēs? Jūs varbūt gribat iedot medikamentus, kas tieši otrādi sekmēs un pastiprinās vīrusu? Pieredze rāda, ka jums nevar uzticēties un jūs darāt šādas lietas,” paziņoja Ali Hamenei. Kādā citā ierakstā  viņš pauda, ka ASV valdības pārstāvji ir melīgi, alkatīgi un ļauni teroristi.

Tāpat daudzus mazāk reliģiskus cilvēkus Irānā izbrīnīja ajatollas paziņojums valsts televīzijā, kur viņš pauda, ka džini un naidīgie cilvēki viens otram palīdz. Jāpiebilst, ka džini islāmā ir pārdabiskas būtnes un gari, kuriem bieži piedēvē dažādu ļaundarību pastrādāšanu, tāpēc cilvēki gan Irānā, gan pasaulē steidz spriest, ka ajatolla, kurš ir visnotaļ cienījamā vecumā, sācis zaudēt prātu.

Interesanti, ka tviterī kļuvusi populāra mirkļbirka “#KhameneiVirus”, un cilvēki norāda, ka par jauno koronavīrusu bīstamāks ir Hamenei vīruss. Tāpat daži cilvēki ķērušies pie asprātībām, Covid-19 pārsaucot par Khavid-41, kur “Kha” ir attiecināms uz Hamenei, “vid” nozīmē vīrusa slimība, bet “41” simbolizē gadu skaitu kopš islāma revolūcijas valstī, kad tika gāzts šaha Mohammada Rezā Pehlevī režīms un Irāna pārtapa par teokrātisku islāma republiku.

Tikmēr ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pārmet ajatollam par šo safabricējumu tiražēšanu, norādot uz dažiem faktiem, kuri liecina par Irānas doto artavu vīrusa izplatībā, proti, Irānas lidsabiedrība “Mahan Air” februārī vismaz 55 reizes veica lidojumus starp Teherānu un Ķīnu, sekmējot vīrusa izplatību. Pompeo norāda, ka vismaz pirmie pieci Covid-19 gadījumi Irānā bija tiešs rezultāts tam, ka šīs valsts režīms nevērīgi attiecās pret cilvēku veselību.

Pompeo arī raksta, ka Irānas režīms ignorēja viņu pašu veselības nozares amatpersonu brīdinājumus un vismaz deviņas dienas noliedza faktu par pirmo Covid-19 izraisīto nāves gadījumu. “Režīms turpina melot Irānas cilvēkiem un pasaulei par saslimšanas gadījumu un skaitu un upuru skaitu,” viņš raksta. Tāpat viņš vērš uzmanību uz Irānas lomu terorisma atzaru finansēšanā Tuvajos Austrumos, kā arī raida citus pārmetumus Irānas režīma virzienā.

Irānā šobrīd reģistrēti vairāk nekā 21 tūkstotis Covid-19 gadījumi, taču zemā uzticība valsts vadībai cilvēkiem liek spekulēt, ka patiesais saslimušo skaits ir vēl lielāks. Irānas Veselības ministrija ziņo, ka mirušo skaits pārsniedz 1600.