Pasaulē
2020. gada 14. marts, 08:08

VIDEO: svētais ūdens un kopīga krusta bučošana – Krievijā cīņā ar "Covid-19" iesaistās arī kazaku patruļas

Jauns.lv

Reaģējot uz "Covid-19" vīrusa izplatīšanos Krievijā, kaimiņvalsts atbildīgajiem dienestiem palīgā steiguši arī kazaki. Viņi brīvprātīgi, neviena nesaukti patrulē Jekaterinburgas ielās, izdala sejas maskas, pārbauda simptomus, dalās padomos un aicina uz lūgšanām, kuru ietvaros izveidojas dzīvā rinda uz krusta skūpstīšanu.

Sīkāk par dzeltenās vestēs, sejas maskās un tradicionālajās galvassegās papahās tērptās kazaku grupas pašiniciatīvu Jekaterinburgā stāsta medijs “Deutsche Welle”.

Kādā no sižetiem žurnāliste seko līdzi četru cilvēku lielajam kolektīvam piesnigušās Urālu pilsētas ielās. To kazaki darot divas reizes nedēļā, kopš februāra.

Cilvēki stāv rindā, lai kolektīvi skūpstītu krustu

“Mūsu tradicionālās sentēvu metodes – medus, ķiploki, avenes,” par izsargāšanās līdzekļiem stāsta grupas vadonis. Sižetā arī redzams, ka kādam citam šīs etnosociālās grupas pārstāvim rokās ir speciāla pudele ar svēto ūdeni.

Jāpiebilst gan, ka patrulējošie kazaki uzsver arī medicīnas speciālistu atbalstītu metožu nozīmi cīņā ar "Covid-19" – ceļā sastaptie tiek informēti, ka jāmazgā rokas, atgriežoties mājās jānovelk virsdrēbes.

Tiesa gan, sižetā ir redzams, ka maskas kazaki izdala ar plikām rokām. “Uzvelciet masku, pirms ejat veikalā. Tur iekšā varētu būt ķīnieši,” grupa instruē kādu veikala durvju priekšā sastaptu sievieti ar bērnu, vēsta ASV medija “CBC News” ziņu sižets:

“Vēlējāmies kaut kā palīdzēt. Mums nav vienaldzīgs mūsu valsts un tautas liktenis,” ziņu sižetā “Deutsche Welle” stāsta viens no kazakiem.

“Uz lūgšanu cepures noņemt!” nākamajā epizodē uzkliedz grupas līderis. Pavisam drīz savu lietu uzsāk pareizticīgais mācītājs un pēcāk šajā brīvprātīgajā pasākumā pret "Covid-19" vīrusa izplatīšanos izveidojas rinda uz krusta bučošanu.

Būtiski, ka Krievijā kazaku padome jau pirms kāda laika izplatīja paziņojumu, kurā ir norādīts, ka "Covid-19" risku dēļ turpmāk dievnamos nedrīkst skūpstīt svētās ikonas un mācītāju rokas.

Paziņojumam gan esot vien rekomendējošs raksturs. Neviens sodīts netikšot, taču kazaku padome aicina būt saprotošiem un apzinīgiem.

“Dievs ir ar mums,” sarunā ar “Deutsche Welle” korespondenti pārliecināti teic kazaku grupas vadonis. Nākotnē šie brīvprātīgie plāno izvērst plašākas patruļas un aicina arī citas kazaku grupas sarosīties šajos grūtajos laikos.