foto: BNS foto/ Scanpix
Koronavīrusa dēļ Lietuvā izsludina ārkārtas situāciju
Pasaulē
2020. gada 26. februāris, 15:28

Koronavīrusa dēļ Lietuvā izsludina ārkārtas situāciju

Jauns.lv

Gatavojoties iespējamam koronavīrusa uzliesmojumam, Lietuvas valdība trešdien nolēmusi izsludināt ārkārtas situāciju, ziņo Lietuvas mediji. Pagaidām gan neviens saslimšanas gadījums kaimiņvalstī nav reģistrēts.

Lietuvas Republikas Veselības ministrija ārkārtas situāciju izsludinājusi, ņemot vērā Lietuvas Ekstremālo situāciju komisijas lēmumu. 

Valdības sēdē veselības ministra vietnieks Aļģirds Šešeļģis (Algirdas Šešelgis) nosaucis arī iemeslus, kāpēc ekstremālas situācijas izziņošana valsts līmenī bijusi nepieciešama. Viņš uzsvēra, ka pašreizējā situācijā prevencija tiek pilnībā kontrolēta, taču reizēm vajadzīgi operatīvi pasākumi, lai sasniegtu mērķus. 

"Tiks pārskatītas visas rekomendācijas, un daļa no tām kļūs par obligātiem norādījumiem. Tagad būs iespējams pieņemt lēmumus, kuru izpildei būs nevis rekomendējošs, bet obligāts raksturs," valdības sēdē šodien teica Lietuvas veselības ministra vietnieks. 

"Vīrusa skarto teritoriju saraksts Eiropā var strauji mainīties, un pieaug risks, ka šī infekcija var tikt ievesta arī citās Eiropas Savienības un Eiropas ekonomiskās telpas valstīs, tostarp Lietuvā," viņš norādīja.

Viceministrs atgādinājis, ka ārkārtējās situācijas izsludināšana ļaus vieglāk izmantot valsts rezerves situācijas kontrolēšanai, iegādāties nepieciešamos papildlīdzekļus bez publisko iepirkumu izsludināšanas un sniegt obligātus norādījumus attiecībā uz ceļošanu starp Lietuvu un konkrētiem reģioniem.

Pēc Lietuvas Veselības ministrijas datiem, Lietuvā koronavīruss vēl nevienam nav konstēts. Pārbaudītas uz šo vīrusu pagaidām kaimiņvalstī ir 44 personas.