foto: REUTERS/SCANPIX
Vācijā piedāvā ēdamus kases čekus
Bavārijas beķeris Ludovics Gerboins demonstrē virtuli ar čeku no cukura glazūras. Prasības izpildītas, pircējs čeku var apēst.
Pasaulē
2020. gada 9. februāris, 04:41

Vācijā piedāvā ēdamus kases čekus

Kas Jauns Avīze

Kopš šā gada Vācijā visām kafejnīcām, veikaliem un pārējiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem obligāti jāizsniedz čeks.

Izņēmums ir mazie kioski, bet ar stigriem noteikumiem. Varas iestādes tādējādi cenšas cīnīties pret nodokļu blēdībām, kas ir izplatītas arī Vācijā. Pēc oficiālām aplēsēm, valsts kasei secen iet līdz desmit miljardiem eiro gadā, bet ir eksperti, kas min pat 30 līdz 60 miljardus eiro.

Tirgotāji gan nav apmierināti, jo tagad čeki ir obligāti jāizdrukā, prasa to pircējs vai nē. Jau decembra beigās Karlsrūē kāds restorāna īpašnieks uz veļas auklām izkāra tikai vienas nedēļas laikā klientu atstāto čeku virtenes.

Čekus nevar izmest makulatūras konteineros, jo šo papīru klāj īpašs ķīmisks slānis. Tirgotāju organizācijas rēķina, ka gada laikā nevajadzīgie kases čeki, salikti cits pēc cita, sasniegtu divus miljonus kilometru – vairāk nekā piecas reizes no Zemes līdz Mēnesim. Mūsdienīgās kases sistēmas esot tehniski aizsargātas no manipulācijām, tāpēc čeki ir lieki, iebilst uzņēmēji.

Tikmēr dažās kafejnīcās pret jauno kārtību pauž savdabīgu protestu – Budenhaimā Reinzemē-Pfalcā un Mūziningā Bavārijā virtuļus un kūkas rotā ar čekiem no cukura glazūras. Uz tiem ir visa informācija, tikai šis dokuments ir apēdams.

Janvārī vides aktīvisti Botropā Vācijas rietumos savāca ap 4000 pircēju atstātos čekus un aizsūtīja tos pa pastu Apkārtējās vides ministrijai Berlīnē.

Tēmas