foto: REUTERS/SCANPIX
Spānijas premjers paziņo par tikšanos ar Katalonijas valdību
Pedro Sančess.
Pasaulē
2020. gada 21. janvāris, 08:56

Spānijas premjers paziņo par tikšanos ar Katalonijas valdību

Jauns.lv / LETA

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess paziņojis, ka februāra sākumā tiksies ar kataloņu separātistu kontrolēto reģionālo valdību, tomēr jebkādas diskusijas par Katalonijas neatkarības referendumu netiks pieļautas.

Šī tikšanās paredzēta pirms plānotajām Sančesa sarunām ar Katalonijas premjerministru Kimu Torru, lai rastu izeju no politiskās krīzes, kas Spāniju pārņēmusi kopš 2017.gadā notikušā neatkarības referendumu, kuru, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja katalāņu separātisti.

Šādas sarunas pieprasījusi viena no katalāņu separātistu partijām - Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC) - apmaiņā pret netiešo atbalstu uzticības balsojumā, kas ļāva Sančesam šomēnes beidzot izveidot jauno valdību.

"Mēs vēlamies, lai tās beigtos ar Katalonijas iedzīvotāju balsojumu par [sarunās panākto] vienošanos," pirmdien norādīja sociālistu līderis Sančess, neatklājot vai šī vienošanās varētu saturēt jaunu Katalonijas autonomijas formu.

Tomēr viņš noraidīja jebkādu iespēju sarīkot neatkarības referendumu, norādot, ka jebkurš šāds "balsojums būs par vienošanos, nevis šķelšanos".

Lai gan sociālistu vienošanās ar ERC paredz "atvērtu dialogu par visiem priekšlikumiem", eksperti atzīst, ka jebkāda veida referendums par Katalonijas neatkarību būtu pretrunā ar Spānijas konstitūciju.