foto: EPA/Scanpix
Demisionē Krievijas valdība
Krievijas prezidents un premjers.
Pasaulē
2020. gada 15. janvāris, 15:52

Demisionē Krievijas valdība

Jauns.lv / LETA

Trešdien demisionējusi Krievijas valdība, paziņojis premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Prezidents Vladimirs Putins uzdevis līdzšinējai valdībai pildīt savus pienākumus līdz jaunas valdības iecelšanai.

Pēc Medvedeva teiktā, valdība atkāpusies saistībā ar Putina ierosinātajiem grozījumiem konstitūcijā, lai paplašinātu parlamenta pilnvaras, tam dodot tiesības apstiprināt premjeru un ministrus.

Putins trešdien ierosināja sarīkot referendumu par grozījumiem Krievijas konstitūcijā, lai paplašinātu parlamenta pilnvaras, vienlaikus saglabājot spēcīgu prezidentālo sistēmu.

Prezidents ar šādu paziņojumu nāca klajā ikgadējā uzrunā parlamentā par stāvokli valstī.

Viņš gan neatklāja, kad tieši šāds referendums varētu notikt. Tomēr vienlaikus Putins norādīja, ka ierosinātie grozījumi neskar konstitūcijas pamatus, tāpēc tos var apstiprināt parlaments pastāvošās procedūras ietvaros, pieņemot attiecīgus konstitucionālos likumus.

Putins aicināja paplašināt parlamenta pilnvaras, uzticot deputātiem atbildību par premjerministra un kabineta locekļu izvēli. Putins ierosināja piešķirt parlamenta deputātiem tiesības ne tikai saskaņot, ber arī apstiprināti premjera, visu vicepremjeru un ministru kandidatūras, turklāt prezidentam nebūs tiesības tās noraidīt.

Taču viņš uzsvēra, ka Krievijai nevajag kļūt par parlamentāru republiku un tai jāpaliek spēcīgai prezidentālai republikai. Tāpēc prezidentam jābūt tiesībām atlaist premjeru vai ministrus sakarā ar uzticības zaudēšanu vai pienākumu nepildīšanu.