foto: AFP/Scanpix
Kamēr Austrālija turpina degt, klimata eksperts brīdina: sliktākais ir vēl tikai priekšā
Pasaulē
2020. gada 7. janvāris, 06:20

Kamēr Austrālija turpina degt, klimata eksperts brīdina: sliktākais ir vēl tikai priekšā

Jauns.lv

Austrālijā turpinoties masīviem mežu ugunsgrēkiem, klimata zinātnieks Neils Nikolss brīdinājis, ka kontinentu sagaida vēl ekstremālāki laikapstākļi, tuvojoties cikloniem, plūdiem, un jauniem karstuma viļņiem.

Monašas Universitātes (Austrālijā) profesors un klimata eksperts Neils Nikolss paudis, ka karstuma viļņu maksimums Austrālijas dienvidos vēl nav sasniegts, kopā ar cikloniem un plūdiem, tas iestāšoties tuvāko nedēļu laikā. 

Austrālijā notiek lielākā masveida evakuācija tās vēsturē

gallery icon
28

“Austrālijai būtu jāgatavojas vēl lielākam postam! Cikloniem, plūdiem un karstuma viļņiem apvienojoties, mūsu neatliekamās palīdzības un glābšanas dienestu resursi varētu tikt pilnībā izsmelti,” atzinis Nikolss. 

“Ekstremālākie laikapstākļi varētu iestāties vēl tikai pēc mēneša. Lai gan šovasar jau bijuši vairāki smagi karstuma viļņi, karstumam ir tendence maksimumu sasniegt vasaras vidū un tās beigās, tāpēc, domājams, ka ļaunākais ir tikai priekšā,” tā Nikolss. 

“Tāpat plūdu risku paaugstina kaila augsne un augu trūkums, ko, savukārt, izraisījis sausums un mežu ugunsgrēki,” teic Nikolss. 

Skati, kas liek sirdij sažņaugties: Austrālijā uguns iznīcina miljoniem dzīvnieku

gallery icon
24

Jau vēstīts, ka Austrālijas dienvidus pārņēmuši līdz šim postošākie savvaļas ugunsgrēki, kas izpostījuši tūkstošiem māju, miljoniem hektāru un simtiem tūkstošiem cilvēku likuši steigā evakuēties no draudošās nelaimes un neciešamās svelmes.

Tāpat dabas aizsardzības speciālisti un savvaļas dzīvnieku eksperti bažījas, ka plašie ugunsgrēki, kas pārņēmuši Austrāliju, jau ir radījuši katastrofālus zaudējumus videi un dzīvnieku pasaulei.

Ugunsgrēki, kas pārņēmuši visus Austrālijas dienvidus ir postošākie, kādi līdz šim piedzīvoti. Nopostīta jau trešdaļa Ķengura salas, Austrālijas dienvidos, pilnībā iznīcinot atsevišķu augu sugas un, pakļauti liesmām, bojā gājuši jau miljoniem savvaļas dzīvnieku.