foto: AFP/Scanpix
Vīnes baletskolā bērniem iesaka smēķēt
Februārī gaidāma tradicionālā Vīnes Operas balle, kur uzstāsies arī baletdejotāji. Tagad atklājusies augstās mākslas neglītā puse.
Pasaulē
2020. gada 6. janvāris, 05:35

Vīnes baletskolā bērniem iesaka smēķēt

Kas Jauns Avīze

Vīnes Valsts operas baleta skolā pasniedzēji ieteikuši bērniem smēķēt, lai nepieņemtos svarā.

Speciāla komisija izmeklējusi pārkāpumus baletskolā un atklājusi gan šo, gan citas nejēdzības, tostarp nepieņemami lielu slodzi audzēkņiem un bargas mācību metodes.

Komisiju izveidoja, kad aprīlī Austrijas laikraksts "Falter" bija veicis izmeklēšanu par “19. gadsimta metodēm” šajā skolā. Avīze rakstīja, ka apmācības atgādina skarbu armijas ierindas mācību komplektā ar pazemojumiem, meitenes noved līdz anoreksijai un bulīmijai. Turklāt kāds pasniedzējs seksuāli uzmācies, apgalvoja viens no skolniekiem.

Komisijas vadītāja Sjūzena Reindla-Krauskopfa atklāj, ka audzēkņi mudināti smēķēt, lai saglabātu kalsnas ķermeņa aprises. Viņi uzrunāti nevis vārdā un uzvārdā, bet vārdā un apģērba izmērā, acīmredzami cietuši no diskriminācijas, turklāt apdraudēta veselība. Viss liecinot, ka Vīnes operas direktors Dominiks Meiers nav ticis galā ar pienākumiem.

Operā paziņojuši, ka jau samazināts audzēkņu uzstāšanās daudzums, un sola rūpīgi iepazīties ar komisijas ziņojumu, pirms sniegt atbildi.

Šī 1771. gadā dibinātā mācību iestāde ir viena no prestižākajām baleta skolām Eiropā. Daudzi absolventi uzstājas Londonas Karaliskajā baletā, Amerikas baleta teātrī Ņujorkā, Marijas teātrī Sanktpēterburgā.

Tēmas