foto: AFP/Scanpix
Uzbekistānas parlamenta apakšpalātas vēlēšanās konstatē nopietnus pārkāpumus
2019. gada 23. decembris, 23:59

Uzbekistānas parlamenta apakšpalātas vēlēšanās konstatē nopietnus pārkāpumus

Jauns.lv / LETA

Uzbekistānas parlamenta apakšpalātas jeb Likumdošanas palātas vēlēšanas, kas notika svētdien, aizēnojuši daudzi pārkāpumi un tajās nav piedalījusies opozīcija, pirmdien paziņojusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

"Visas partijas atbalsta prezidenta politiku, un opozīcijas partiju nav. Vēlētāji ir atstāti bez īstas izvēles," pēc vēlēšanu novērošanas secinājusi EDSO. Vēlēšanās novēroti tādi pārkāpumi kā balsošana citu vietā un balsu skaitīšanas procedūru neievērošana, teikts EDSO paziņojumā.

Taču organizācija novērojusi arī dažas pozitīvas iezīmes, piemēram, lielāku vārda brīvības pieņemšanu un toleranci pret valsts administrācijas kritiku.

Organizācija arī norādīja, ka šoreiz vēlēšanās kandidējis rekordliels skaits sieviešu.

Vēlēšanas tika uztvertas kā pārbaudījums valsts apņēmībai īstenot demokrātiskas reformas pēc ilggadējā valsts prezidenta Islāma Karimova nāves pirms trim gadiem. Karimovs vadīja Uzbekistānu gandrīz 30 gadus līdz savai nāvei 2016.gadā.

Prezidenta vēlēšanās 2016.gadā, kad valsts galvas amatā tika ievēlēts Šavkats Mirzijojevs, EDSO konstatēja nopietnus pārkāpumus un norādīja, ka vēlēšanu kampaņā nepastāvēja patiesas konkurences, jo valstī tiek ierobežotas pamatbrīvības.