foto: AP/Scanpix
Riskantā operācijā Jaunzēlandes policija mēģinās piekļūt vulkāna izvirdumā bojāgājušajiem
Vulkāna izvirdums Vaita salā
2019. gada 12. decembris, 08:50

Riskantā operācijā Jaunzēlandes policija mēģinās piekļūt vulkāna izvirdumā bojāgājušajiem

Jauns.lv / LETA

Jaunzēlandes policijas un glābšanas dienestu komandas cer piektdien savākt vulkāna izvirdumā bojāgājušo cilvēku mirstīgās atliekas no Vaita salas, ceturtdien paziņojušas varasiestādes.

Neskatoties uz vulkanologu brīdinājumiem, ka pastāv 50% līdz 60% iespējamība, ka nākamo 24 stundu laikā var notikt jauns vulkāna izvirdums, policija ir apstiprinājusi operācijas plānu.

foto: VIA REUTERS
Vaita sala pēc vulkāna izvirduma

Pateicoties bezpilota lidaparātiem un helikopteru pilotiem, kuri lidoja virs Vaita salas uzreiz pēc izvirduma, varasiestādēm ir diezgan skaidrs priekšstats par to, kur atrodas daļa no bojāgājušajiem cilvēkiem.

Pašreiz tiek uzskatīts, ka vulkāna izvirdumā dzīvību zaudēja 16  cilvēki, no kuriem astoņi joprojām atrodas uz salas. Aptuveni 22 cilvēki, lielākoties tūristi, joprojām ārstējas slimnīcās.

Izdzīvojušo stāvoklis bija tik smags, ka Jaunzēlandes ārsti sākotnēji aplēsa, ka transplantēšanai būs nepieciešams importēt 1,2 miljonus kvadrātcentimetru ādas. Taču vairāki cietušie tika pārvalsti uz slimnīcām ārvalstīs, lai atvieglotu slogu, kas gulstas uz Jaunzēlandes slimnīcām.