foto: REUTERS/SCANPIX
Skandalozajā izsolē par 600 000 eiro nopirktās Hitlera mantas libāniešu miljonārs uzdāvina Izraēlai
Ādolfam Hitleram piederējušais cilindrs pirms trīs nedēļām Minhenes izsoļu namā „Hermann Historica” tika nosolīts par 50 000 eiro.
Pasaulē
2019. gada 13. decembris, 05:38

Skandalozajā izsolē par 600 000 eiro nopirktās Hitlera mantas libāniešu miljonārs uzdāvina Izraēlai

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šveicē dzīvojošais, libāniešu izcelsmes biznesmenis, miljonārs Abdallahs Šatila, kurš novembra beigās Minhenes (Vācija) izsoļu namā „Hermann Historica” par 600 000 eiro nopircis desmit kādreiz nacistu līderim Ādolfam Hitleram piederošās lietas, bez atlīdzības tās nodevis Izraēlai, kur tās nonāks Holokausta vēstures memoriāla glabātuvē.

Jauns.lv jau rakstīja, ka 20. novembrī Minhenes izsoļu namā tika izsludināta kādreiz Ādolfam Hitleram, viņa sievai Evai Braunai piederējušās un citu trešā Reiha mantu izsole. Pret to iebilda ebreju līderi. Eiropas Ebreju apvienības direktors rabīns Menahems Margolins nosūtīja vēstuli izsoļu namam, aicinot mantas izņemt no izsoles: „Mēs uzskatām, ka šādu piemiņas lietu pārdošanai ir maz patiesas vēsturiskas vērtības, tās nopirks tie, kas glorificē un cenšas attaisnot Eiropu skārušā vislielākā ļaunuma darbības. Šādu mantu tirgošanai vienkārši nav jānotiek, tas nav nelikumīgi, bet nepareizi”.

Tomēr izsole notika un tika pārdotas 147 nacistu vadoņiem piederējušas lietas, tostarp arī Hitlera cilindrs, viņa Minhenes īres līguma kopija, Evas Braunas kleita un citu nacistu līderu, tostarp Hermana Gēringa un Jozefa Gēbelsa personīgās mantas.

Desmit „vērtīgākās” pašam Hitleram piederējušās lietas par 600 000 eiro nopirka libāniešu izcelsmes biznesmenis Šatila, kurš jau pirms pirkuma ar Izraēlas fondu „Keren Hayesod” bija vienojies, ka tās nodos Izraēlai. Starp šīm lietām, piemēram, ir Hitlera grāmatas „Mein Kampf” greznizdevums, rakstāmmašīna, cigāru kārba un fīrera cilindrs.

foto: AFP/Scanpix
Libāniešu izcelsmes miljonārs, kristietis Abdallahs Šatila (no kreisās) holokausta piemiņas glabātājiem pasniedz ziedojumu – Ādolfa Hitlera personiskās mantas, kurām nav „jāmētājas pa pasauli”.

Šatila, kurš pēc pārliecības ir kristietis, vācu raidsabiedrībai „Deutsche Welle” teica, ka viņa doma bija nopirkt pēc iespējas vairāk Hitlera lietu un tas sadedzināt, jo uzskata, ka tām nav „jāmētājas” pa pasauli, bet vēlāk nolēma tās ziedot Izraēlas valstij, lai tā saglabātu liecības par traģisko nacistu valdīšanas laiku.

Jāteic, ka šīs lietas Šatila neiegādājās par sākumcenu – piemēram, tirāna cilindra sākumcena bija 12 500, bet to pārdeva par 50 000 eiro. Tai pašā laikā jāuzsver, ka tas uz Hitlera galvas atradās visnotaļ reti - tikai īpašos gadījumos, jo viņš to uzskatīja par buržuāzisku galvassegu, kas viņam kā nacionālsociālistiski noskaņotas vācu strādniecības vadonim nepiederas. Pēc nostāsta šis cilindrs atrasts Minhenes dzīvoklī, kur to pievācis ASV armijas virsnieks Frankenfīlds. Savukārt Hitlera fotoportrets ar viņa autogrāfu, reiz dāvāts bijušajam miesassargam Ulriham Grāfam, mainīja īpašnieku par 46 tūkstošiem eiro. 
    
Šatila „Deutsche Welle” teica: „Es izlasīju vairākus rabīna Margolina rakstus, kuros viņš runāja par to, ka nedrīkst pelnīt ar lietām, kas piesūkušās asinīm, tostarp arī ebreju asinīm, ka izsolē nonākušās mantas var nonākt to cilvēku rokās, kuri arī pašreiz jūsmo par nacistu ideoloģiju. Lai šīs lietas nenonāktu neonacistu rokās, es tās izpirku.

Nolēmu tās nodot ebreju fondam „Keren hayesod”, ar kuru man iepriekš bija darījumu kontakti. Pusstundu pirms izsoles piezvanīju fondam un tam paziņoju par savu nodomu, kad iegādājos pēdējo lietu, es par to paziņoju presei, paskaidrojot, kāpēc šīs lietas iegādājos.

foto: scanpix
Uz šīs rakstāmmašīnas kādreiz klabināja pats fīrers Hitlers.

Nezināju par cik nosolīs šos artefaktus. Pat īsti nezināju, ko pērku, bet man tam nav nekādas nozīmes. Tāpat man vienalga, kas un kāpēc to visu pārdeva. Man svarīgākais bija tas, kas visu to nopirks, nevis kas pārdod. Uzskatu, ka šādu artefaktu pārdošana ir jāaizliedz. Jābūt kādai institūcijai, kas tos savāc tāpat kā ieročus un munīciju. Mēs dzīvojam laikā, kad atkal uzplaukst labējais populisms, rasisms, antisemītisms un islāmafobija. Tolerances trūkums veicina to, ka reliģiju izmanto sliktos nolūkos”.

Janvārī Eiropas Ebreju organizācija apvienība Šatilam nolēmusi pasniegt apbalvojumu.