foto: REUTERS/SCANPIX
VIDEO: teju pilnībā izžuvis pasaulē lielākais - Viktorijas ūdenskritums
Viktorijas ūdenskritums.
Pasaulē
2019. gada 10. decembris, 15:18

VIDEO: teju pilnībā izžuvis pasaulē lielākais - Viktorijas ūdenskritums

Jauns.lv

Viens no Āfrikas iespaidīgākajiem tūristu apskates objektiem – Viktorijas ūdenskritums, kas cita starpā ir arī pasaulē lielākais ūdenskritums, pilnībā izžuvis, vēsta “The Guardian”.

Viktorijas ūdenskritums pirms izžūšanas un pēc

gallery icon

Jau gadu desmitiem Zambezi upē Āfrikas dienviddaļā esošais Viktorijas ūdenskritums ir piesaistījis miljoniem atpūtnieku uzmanību, taču gadsimta postošākā sausuma perioda iespaidā ievērojamais ūdenskritums teju vai izžuvis. 

Lai gan sausuma periodā ūdens kritums parasti samazinās, šogad novērots vēl nepieredzēts ūdens līmeņa samazinājums, raisot bažas par neatgriezeniskām klimata izmaiņām. 

“Iepriekšējos gados sausuma periodā arī novērojām ūdens līmeņa samazinājumu, taču šādu skatu nākas redzēt pirmo reizi dzīvē. Tas ietekmējis arī tūristu interesi par ūdenskritumu – to skaits ievērojami krities,” medijam atzina suvenīru pārdevējs Dominiks Naimbe. 

Āfrikas dienvidi tiešā veidā izjūt klimata pārmaiņas, par kurām tik ļoti diskutē pasaules līderi un klimata aizstāvji. Katastrofāli trūkst dzeramā ūdens un vairāk nekā 45 miljoniem iedzīvotāju ir nepieciešama palīdzība pārtikas sagādāšanā. 

Ūdens plūsma Zambezi upē ir zemākā kopš 1995. gada, liecina dati. Zambijas prezidents Edgars Lungo to nodēvējis par “spilgtu atgādinājumu tam, kā klimata pārmaiņas ietekmē vidi, kurā dzīvojam”. 

Viktorijas ūdenskritums ir apmēram 1700 metru plats un līdz 108 metru augsts. Tas izskatās ļoti iespaidīgi, jo ūdens krīt ļoti šaurā un dziļā ieplakā. Turklāt krītošais ūdens veido šļakatas un miglu, kuri var pacelties līdz 400 metru augstumam un var būt redzami pat no 50 km attāluma.